Més pobres
Cada mes que passa som més pobres. La inflació ha pujat prop d’un 10%, l’increment més alt des de 1984. La invasió russa d’Ucraïna ha disparat els preus del petroli, del combustible, de la llum amb un efecte en cadena en tota l’economia, en els productes industrials o en els aliments frescos. A més, també estan els especuladors que s’aprofiten de la crisi de preus. Només cal anar a comprar a Mercadona, per exemple, l’oli de gira-sol ha duplicat el preu i l’aigua mineral de litre i mig val vint cèntims més cara en els últims quinze dies.
I tot arriba quan començàvem a eixir un poc de la covid i estàvem encara lluny de la recuperació per la pandèmia. Els governs s’han vist obligats a actuar de nou perquè hi ha milers de negocis i treballs en perill i població en risc de caure en pobresa. Les ajudes públiques a la compra de combustible o el possible canvi en el sistema de preus d’electricitat poden frenar lleugerament l’escalada, però la guerra continua i plou sobre mullat. L’espectacular pujada de preus suposa una alarmant baixada del poder adquisitiu.
L’economia estava en creixement, però esta escalada de preus frena d’arrel qualsevol optimisme. Quan més dure el conflicte més descontrol hi haurà en la inflació i en els preus. S’estén una marea de malestar i l’extrema dreta actua a més com agitador social. El descontent social és terreny adobat per als extremistes i els populistes. De fet, la invasió de Putin també preveia la desestabilització de les democràcies europees.