En contra del valencià (amb ironia)
Ho reconec. De mal grat, però ho faig. Parlar valencià és com fer i desfer, no serveix per a res. Arribar a esta conclusió m’ha portat 41 anys i escreix, dels quals he dedicat –bona part val a dir– a estudiar i escriure en valencià, inclús a exercir tres anys com a regidor de Política Lingüística a l’Ajuntament d’Alcoi. Vos demane disculpes. No em queda altra més que acceptar-ho. Ja sabeu que qui no es consola és perquè no vol. Deixeu-me que estes siguen les meues últimes lletres en la meua llengua materna.
En primer lloc, pareu atenció un moment. Segons les últimes dades de l’enquesta de Coneixement i ús social del valencià només el 22’5% de la població valenciana usa sempre o generalment el valencià al carrer, enfront del 52’7% que utilitza el castellà. Este estudi –amb una fiabilitat del 95’5%, poca broma– revetla que a Alcoi la situació és a l’inrevés. Sapigueu que el 35’4% de la població alcoiana s’expressa sempre o generalment en valencià enfront del 28’5% que ho fa en castellà –però, deixeu-me que obvie estes xifres–.
Fet i fet, no oblideu mai que les llengües serveixen per a comunicar-se, per tant una llengua que només es parlada habitualment pel 22’5% està abocada a desaparèixer. Per què hem d’esforçar-nos doncs per mantenir-la viva? Diuen els experts que com més llengües tenim, més rica és la cultura i més habilitats lingüístiques, cognitives i socials desenvolupem per aconseguir parlar altres idiomes com, per exemple, l’anglés o el xinés. Al meu modest –i nou entendre– aquesta evidència però no justifica invertir temps i esforç –i també diners– en promoure l’ús del valencià.
Una altra qüestió a tractar és la següent. No llegiu mai més en valencià. Quants escriptors en valencià –o en català, com diuen els professors dels departaments de Filologia Catalana de les universitats públiques valencianes– coneixeu? Pocs, segur. No en tenim. Si Camilla Läckberg escriu originalment en suec, Joël Dicker en francés i Bernardo Atxaga en euskera i són traduïts al valencià no és perquè les vendes de llibres en valencià estiguen creixent any rere any i hi haja més interés que mai en llegir en la nostra llengua, sinó perquè no tenim escriptors que valguen la pena.
Resumint, estigueu tranquils i deixeu d’esforçar-vos per mantenir viva la nostra llengua, tot i que parlar-la amb la canalla siga allò més natural. No ho oblideu. Ja ho van dir els Sex Pistols: There’s no future. Parleu altres llengües més importants, tot i que no siga la nostra. D’aquesta forma ajudareu a exterminar-la com més prompte millor i sens dubte tots n’eixirem guanyant.