Cuidem les aigües subterrànies
El proper 22 de març celebrem de nou el dia Mundial de l’Aigua, en aquesta ocasió dedicat a les aigües subterrànies, eixes aigües amagades i imprescindibles.
La nostra ciutat compta amb unes aigües de molt bona qualitat, que donen a beure a tota la ciutat i que ens han acompanyat des de l’origen de la ciutat d’una u altra manera. Estem parlant, fonamentalment, de l’Aqüífer del Molinar o Barrancons – Carrasqueta, aqüífer que suposa la principal font d’aigua potable de la ciutat. Hem de ser capaços de preservar i cuidar aquest recurs imprescindible, posant-lo en valor com ho ha estat fent, la Plataforma Salvem l’Aqüífer del Molinar, hem de protegir la conca de recepció de la Canal per a evitar qualsevol afecció o contaminació de les aigües del Molinar. Precisament s’ha sol·licitat per part d’aquest govern la delimitació del perímetre de protecció del Molinar, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per evitar futures agressions o perills.
Però també voldríem assenyalar la importància de les aigües subterrànies com l’origen de moltes fonts, brolladors i per a reforçar o formar rius. Aquests ecosistemes són punts “calents” i sensibles de Biodiversitat, degut a que cada vegada són menys freqüents les zones humides.
Nosaltres per sort en tenim moltes d’aquestes: la Font de la Salut, Quinzet, i Molinar entre d’altres, però també voldríem destacar el riu Polop al Racó Bonaventura, un riu ple de vida i de gran Biodiversitat als peus de la Font Roja i que és un lloc clau i molt important per a la nostra fauna.
Hem de ser conscients de la importància d’aquestes aigües subterrànies com a generadores d’ecosistemes aquàtics, i imprescindibles com a refugi de la Biodiversitat.
Som una ciutat que ha apostat pels ODS i fa pedagogia dels mateixos per a donar a conèixer a tota la ciutadania els Objectius de Desenvolupament Sostenible i així aquests, clarament fan referència a l’aigua: ODS 6 Aigua neta i sanejament i el 14 Vida Submarina.
Protegim i evitem contaminar els nostres aqüífers, no tirem oli pel clavegueram o tovalloles humides pel WC, ja que d’una manera o altra embruten els nostres aqüífers, rius i per extensió els nostres mars i oceans.
JORDI SILVESTRE. Regidor de Transició ecològica d’Alcoi