Vulnerable

La crisi del coronavirus ha aplegat en l’instant menys esperat, quan ningú s’ho pensava i ha pillat a Occident amb el pas canviat, en altres assumptes i estupefacte davant mesures que semblaven impensables dies abans. En l’era del 5G, de la informació que viatja d’Alcoi a Austràlia en no res, ha tornat un vell enemic de la humanitat, el més terrible: el virus.

Els més joves relacionaven fins fa poc esta paraula a la informàtica més que a una malaltia. El coronavirus ha mostrat les debilitats de les societats, ha trencat plans i estadístiques, però sobretot ha manifestat una condició que sempre ha estat present, tot i els grans avanços mundials: la vulnerabilitat del ser humà.

Queda clar que el mateix virus fa mig segle haguera tingut uns efectes més devastadors, però s’ha d’entendre que hi ha molts forats en les societats desenvolupades, de vegades ancorades en fatuïtats i absurdes vanaglòries. Ja hi va haver una propagació mundial de la grip porcina en el 2009. Tot i això, les investigacions contra els virus han quedat oblidades o aparcades per falta de finançament. Els pressuposts per als investigadors, per als científics han de ser majors i no tan ajustats com en molts països per a estar més previnguts i preparats davant futures pandèmies que poden sorgir en qualsevol moment
El coronavirus ha tombat la vida social i laboral com un castell de naips, ha cancel·lat esdeveniments com les festes de moros i cristians, les falles, que poques vegades s’havien suspés. Ha vingut sense pietat com l’enemic invisible, la kriptonita del ser humà, però cal tindre també esperança.

El pitjor virus de la història de la civilització, la pigota, va quedar eradicat l’any 1979. Des del segle XVIII es va combatre i amb una vacuna es va poder aconseguir fer-li front.
El coronavirus ha trastocat les rutines. Potser que després d’estar tants dies a casa, s’aprecien alguns aspectes que ara quedaven arraconats. Jorge Molina, el futbolista alcoià, ho ha dit. Troba a faltar eixos xicotets detalls en el dia a dia, als quals no els donava importància.

I més enllà va l’hindú Anuj Gupta, màxim responsable de l’Olímpic de Xàtiva, en una reflexió sobre esta pandèmia. Creu que és una prova molt gran per a la humanitat, però que portarà un món millor i més segur per a viure.

Advertisements

Send this to a friend