Entrevistes que retraten una època

El llibre 'Retratos de humo' recull 32 entrevistes a personatges locals, realitzades al llarg de les tres últimes dècades del segle XX

Entrevistes que retraten una època
El llibre, editat per Fundación Mutua Levante, ja està a la venda

Història i periodisme es donen la mà en el llibre “Retratos de humo”, una selecció de 32 entrevistes a diferents personatges alcoians (o molt vinculats a la ciutat) realitzades per Lorenzo Rubio; periodista radiofònic, que durant 40 anys va exercir de cap d’informatius de Ràdio Alcoi. Aquesta obra, editada per Fundación Mutua Levante, és un recorregut apassionant per la societat alcoiana de les tres últimes dècades del segle XX, vista a través de les paraules dels seus protagonistes ja desapareguts. Polítics, gents de la cultura, periodistes i professionals destacats desfilen per aquestes pàgines,oferint les claus d’un Alcoi ja oblidat, sense el qual seria impossible comprendre el nostre present. 

“Retratos de humo” s’ha presentat aquest passat dijous, en un acte que va tindre lloc a la sala d’exposicions de la Fundación Mutua Levante en la plaça d’Espanya. Per exigències del pla de prevenció contra la pandèmia, va ser una presentació amb l’accés restringit. L’autor es va referir al llibre per a assenyalar que “a través de les entrevistes es retrata l’època i la pròpia ciutat” i que aquelles entrevistes les realitzava “en un xicotet locutori, sense guió i tractant de donar a conéixer al personatge”. 

El llibre compta amb la col·laboració de Ràdio Alcoi i l’Ajuntament d’Alcoi, presents en l’acte a través del director de l’emissora, Juan Jordá, i el regidor de cultura, Raül Llopis qui apunte que “aquest llibre recorda a quan era un xiquet i un dia vaig visitar Ràdio Alcoi per a conéixer i descobrir com és una emissora”. Jordá va destacar la figura de Lorenzo Rubio com a periodista i l’important paper exercit en l’emissora en programes informatius i d’entreteniment. 

 La coordinació dels textos ha sigut realitzada per Javier Llopis i les entrevistes van il·lustrades amb fotografies de Paco Grau, que és també l’autor de la portada. El llibre ix a la venda en quioscos i llibreries al preu de 20 euros.

Aquesta iniciativa editorial, impulsada per Fundación Mutua Levante, suposa la recuperació d’una de les figures claus del periodisme alcoià contemporani: Lorenzo Rubio, un professional que durant 40 anys va marcar l’escena informativa alcoiana des de la seua talaia de Radi Alcoi. El seu treball, caracteritzat per la independència i el rigor periodístic, va jugar un paper molt destacat en els anys en què aquesta ciutat va fer el trajecte entre la dictadura i la democràcia. Nascut a Cartagena i establit a Alcoi des de 1964, Lorenzo Rubio pilota la modernització del periodisme radiofònic local, convertint a l’emissora de la Cadena SER en un espai obert a la participació i al debat sobre les idees. 

En ‘Retratos de humo’ es recull la transcripció escrita d’un total de 32 entrevistes radiofòniques efectuades durant les tres últimes dècades del segle XX. En aquesta obra singular, amb gran valor històric, sonen les veus oblidades de persones vinculades a tots els aspectes de la vida local. Són converses relaxades entre el periodista i l’entrevistat, en les quals es parla una mica de tot: des dels assumptes més quotidians a les qüestions més transcendentals. En tots els textos està present sempre la reflexió sobre Alcoi; sobre el present, el passat i el futur d’una ciutat que apassiona a tots els interlocutors.

La llista d’entrevistats està composta per les següents persones: Estimant Blanquer, Cirilo Tormo, Joan Valls, Ricardo Baldó, Jorge Silvestre, Mario Silvestre, Miguel Abad, Rogelio Sanchis, Carmen Vidal, Julio Berenguer, Rafael Coloma, Camilo Sesto, Carmen Llorca, Alejandro Soler, José Luis González, Adrián Miró, Pepe Olcina, Rafael Terol, Jordi Valor, Roberto García, Tomás Gisbert, Luis Solbes, Gregorio Casasempere Juan, Mila Gómez, Vicent Andrés Estellés, Armando Santacreu, Ovidi Montllor, Mila Santonja, Rafael Ramis, José Pérez “Peresejo”, Rafael Guarinos i Ramón Castañer.  

En uns temps propicis a l’amnèsia col·lectiva i en els quals els esdeveniments se succeeixen a una velocitat de vertigen, aquest llibre ens ofereix l’oportunitat de retrobar-nos amb el nostre passat i de revisar una sèrie de figures que han tingut una gran influència sobre l’Alcoi actual. 

Advertisements

Send this to a friend