En l’aire el futur dels murals literaris de Muro
La reforma del parc del Batà amenaça la permanència de les pintures
El possible enderrocament dels murals literaris al parc del Batà de Muro ha alçat una mica de renou aquests últims dies. El projecte de reforma d’aquest parc amenaça la continuïtat de les obres de l’artista Toni Espinar, que representen diferents figures literàries i culturals de la història del poble valencià. Des del consistori ‘murer’ s’ha posat en marxa una consulta popular per a decidir el futur d’aquests murals, convertits ja en un atractiu més del municipi.
Una de les alternatives previstes per a la reforma del parc contempla l’enderrocament de la paret on estan pintats els murals, ja que circumda l’àrea que vol ser ampliada. Abans de prendre cap decisió, l’ajuntament ha posat en marxa un procés participatiu a través de la seua pàgina web per a definir l’avantprojecte. El veïnat del municipi pot participar en aquesta consulta fins hui, una enquesta on s’exposa de manera manifesta la possibilitat de tirar a baix els murals. També es planteja als veïns la possibilitat d’instal·lar al parc una zona de jocs infantils, aparells de gimnàstica, un quiosc-bar, o fins i tot una biblioteca a l’aire lliure.
L’alcalde de Muro, Gabriel Tomás, no descarta la possibilitat que els murals pogueren ser pintats en una altra part del municipi, no obstant això reconeix que s’acatarà la voluntat del poble referent a això.
Des dels grups de l’oposició, Compromís per Muro es reafirma en la seua voluntat de preservar aquestes mostres d’art urbà. De fet, ja han anunciat que en el ple municipal d’abril presentaren una moció perquè els murals es declaren Bé de Rellevància Local.
Col·lectius com la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat i Acció Cultural del País Valencià també han mostrat el seu rebuig al possible enderrocament, posant fins i tot en marxa una campanya de recollida de signatures. Acció Cultural ha fet públic un manifest on es parla del “alt valor pedagògic” del mural, amb el qual “la població escolar pot acostar-se a la tradició literària valenciana així com al seu patrimoni cultural”.
Toni Espinar va realitzar aquesta obra entre els anys 2016 i 2018, i recull fins a 17 personalitats de les lletres valencianes com ara Ovidi Montllor, Joan Valls, Vicent Andrés Estellés i Joan Fuster. L’artista alzireny és un clàssic del muralisme valencià, com vam poder comprovar fa poc quan va decorar enterament la façana de l’ajuntament de Beniarrés.