“En 2022 tindrem un major creixement que l’any 2021”

El president de la Cambra de Comerç d'Alcoi confirma que es presentarà de nou al càrrec

En 2022 tindrem major creixement
Pablo de Gracia és el president de la Cambra de Comerç des de 2018. ARXIU

Amb l’inici d’un nou any es plantegen nous objectius i propòsits, alhora que es tira la vista arrere per a fer balanç del viscut. Això és precisament el que fa el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Sectors Productius d’Alcoi, Pablo de Gracia.

La Cambra ha arrancat aquest 2022 amb la convocatòria de la primera edició dels premis empresarials, el propòsit dels quals és reconéixer la labor de les empreses, entitats i empresaris de la ciutat. Així, recentment va finalitzar el termini per a presentar les candidatures per part dels negocis i els guanyadors es coneixeran la setmana pròxima, quan es duga a terme la gala el dijous 27 de gener, en el Cercle Industrial, a la qual està previst que assistisca el president de la Generalitat, Ximo Puig, així com altres membres del Consell i per descomptat, que hi haja representació del teixit econòmic.

De Gracia recorda que fa ja uns anys que la Cambra de Comerç va deixar d’organitzar i convocar aquests premis a causa de la situació del citat organisme. “Amb tot el que hem passat, hi ha hagut moltes empreses que han estat aguantant i fins i tot, intentant donar-nos els productes que necessitàvem per la pandèmia, d’una manera o una altra se’ls ha agraït aquesta labor, però feia falta un reconeixement, ja no sols per la resiliència, si no perquè formen una part molt important de la societat alcoiana, són els que generen riquesa, ocupació, I+D+i…és necessari reconéixer l’esforç de les empreses per a mantindre viva una zona tan industrial com la nostra”. Afig que “de fa uns anys a ara, la indústria ha anat perdent pes, no sols ací, si no a nivell mundial, l’estructura ha anat canviant i ha pujat el pes dels serveis, però Alcoi sempre ha sigut industrial i volem que siga així en el futur”.

El president de la Cambra de Comerç comenta que “quan plantegem aquesta idea a l’Ajuntament de seguida van estar a la disposició de treballar conjuntament perquè fora una realitat”. Així, aquests premis també compten amb altres col·laboradors, com FEDAC o Caixa Popular. De Gràcia assenyala que, dins de les diferents categories que hi ha en aquest certamen, són diverses les empreses que han presentat la seua candidatura, encara que reconeix que les dates d’aquest el termini “no han sigut molt bones” per les vacances nadalenques i que de cara a la pròxima edició “intentarem promocionar-los de forma més potent i que caiguen en un altre període”.

BALANÇ 2021
Aquests premis arriben després d’una època complicada per al teixit econòmic, especialment per la Covid-19. Pau de Gràcia divideix 2021 per semestres. “En el primer, veníem d’un any atípic, desastrós, sobretot per a aquelles empreses que més han patit les restriccions, especialment restauració i comerços, i en 2021 si que hi havia millor panorama”, tot això, a pesar que a principis de l’any passat va haver-hi una ona forta de Covid-19. “Amb la vacuna comencem a veure la llum al final del túnel, ja coneixíem una mica més com evolucionava aquest virus i la gent començava a adaptar-se a aquesta nova situació, a eixir amb precaució, però començava a consumir”. Assenyala que a nivell industrial va ocórrer el mateix després que en 2020 es paralitzaren “moltes inversions”.

El president de la Cambra de Comerç destaca que les accions posades en marxa per part de les administracions, com per exemple els ERTO o les ajudes econòmiques “van minimitzar l’impacte negatiu i tot apuntava a un creixement sostenible fins que arribem al segon semestre, quan va haver-hi una sèrie d’aspectes, com l’augment dels preus de les matèries primeres, fins i tot la seua disponibilitat, que van fer que part de les empreses allargaren els terminis de lliurament i s’encarira el producte”. A tot això, De Gracia argumenta que cal afegir-li “l’augment dels costos energètics”, derivant tot això en la “reducció del marge de beneficis per a les empreses que no volien aplicar els augments de preus”.

Aquesta situació ha variat en l’inici d’enguany: “la inflació ha sigut major del que esperàvem i això ha minvat una mica el creixement”.

D’altra banda, comenta que al llarg de l’any passat les exportacions sí que van ser estables. “En la Cambra tenim les dades de les exportacions, i encara que hi ha hagut variació quant als països, a nivell general s’han mantingut i no ha tingut conseqüències negatives”.

INCERTESA I CREIXEMENT EN 2022
D’aquesta manera, encara que enguany es presenta amb “incertesa”, de Gràcia apunta que “en 2022 tindrem un major creixement que l’any 2021”. Per a això, es confia en les previsions dels experts que l’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres “es regularitze al maig-juny”.

Referent a les matèries primeres, el president de la Cambra destaca que “a Espanya no tenim recursos naturals propis, per la qual cosa depenem d’altres països, i si aqueixos no tenen disponibilitat o suficient capacitat de subministrament, hi ha altres països com la Xina que està creixent d’una manera molt ràpida, i quan la resta de països volem créixer tota la matèria primera s’ha anat a la Xina, i hem d’esperar que torne a haver-hi capacitat de subministrament d’aqueix material”. Comenta a més que “un altre dels problemes que estem tenint és per les flotes marítimes, perquè aqueix cost també està pujant”.

A nivell sanitari, assenyala que “les notícies que ens venen de les autoritats sanitàries és que hem d’entendre que aquest virus ha vingut per a quedar-se, com una grip o com qualsevol altra malaltia que hages de passar sí o sí”, per la qual cosa, incideix en la importància d’estar vacunats contra la Covid-19.

REELECCIÓ EN EL CÀRREC
Per a aquest 2022 també es preveuen les eleccions en la Cambra de Comerç –al juny o juliol–, i Pau de Gràcia ja avança que es presentarà a la reelecció en el càrrec: “soc de l’opinió que no m’agrada que la gent estiga en un càrrec durant molt de temps, però durant aquests 4 anys com a president hem tingut 22 mesos quasi perduts per la pandèmia”. És per això que molts dels projectes que de Gràcia volia haver posat en marxa han estat paralitzats fins ara, o que fins i tot no han vist la llum. “Molts projectes els aparquem per a donar servei urgent a les empreses que era el que en aqueixos moments necessitaven”.

Així, el president de la Cambra enumera algunes d’aqueixes iniciatives com una oficina accelera pimes amb la qual compta aquest organisme destinada a “canalitzar fons europeus dirigits a la digitalització de les pimes, amb el qual podem arribar a moltes empreses”. També explica que entre els seus objectius en el càrrec està “conscienciar a les empreses parell que siguen més sostenibles” o el tema de la potenciar la formació professional.

Advertisements

Send this to a friend