Els TCA, contats i explicats a través de la història de la jove Altea
La psicòloga alcoiana Ángela Blanes ha escrit i publicat el conte ‘A mí no me pasa nada’, dirigit a xiquets i famílies

Un descens en l’edat d’inici dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) és l’origen del llibre ‘A mí no me pasa nada’ escrit per la psicòloga alcoiana Ángela Blanes.
“Estàvem acostumades a treballar amb pacients que començaven als 14-15 anys. Sobretot arran de la pandèmia, ens trobem davant la situació que venen xiquets i xiquetes de 9, 10 o 11 anys”, relata Blanes, especialista en TCA. És llavors quan “enfront d’eixa situació, es planteja la necessitat d’adaptar els recursos que usem en la consulta per a poder atendre eixos xiquets i xiquetes”.
Eixa necessitat, amb el pas dels mesos ha tingut com a resultat el conte ‘A mi no em passa res’, que va veure la llum la setmana passada i que es pot adquirir en les principals plataformes digitals i pròximament també en la llibreria alcoiana Natura, en la qual Ángela Blanes realitzarà una presentació el 28 de març.
I és que, la intenció inicial no era publicar el llibre. Ángela Blanes remarca que aquest projecte va sorgir per a usar-lo a nivell clínic en el lloc en el qual treballa des de fa al voltant de 4 anys, la Clínica CTA de València.
La psicòloga alcoiana va pensar que potser contar una història podria ajudar els xiquets i xiquetes a entendre el què els passava, i també per a iniciar-se en la teràpia: “la simptomatologia dels TCA en xiquets està més embullada, no saben molt bé què els passa. Tu els preguntes i potser no ho saben ni dir, però quan li ho exposes de manera literal, de manera gràfica en una història, una història semblant al què els passa, els ajuda a entendre’s i els obri un poc la mirada”.
Així, i amb un document de Word com a punt inicial, Blanes va començar a emprar aquest recurs en teràpia: “ho comence a utilitzar de forma molt casolana i veig que té bon acolliment. A partir d’ací em plantege si igual altres professionals o famílies es podrien beneficiar d’aquest recurs”.
Així mateix, Ángela assenyala que la idea també era tindre un vincle amb els xiquets i xiquetes, “una part imprescindible per a la teràpia, ja que sense això, sense eixa confiança cap a nosaltres i sense eixa il·lusió de començar a treballar és complicat obtindre canvis”.
Després d’algunes preses de contacte, la psicòloga alcoiana finalment dona amb l’editorial infantil BABIDI-BÚ, i des d’aquesta li traslladen que ‘A mí no me pasa nada’ encaixa perfectament en la col·lecció ‘La mirada de Daniel’ que tracta sobre temes de salut mental.
Altea és la protagonista de la història narrada per Ángela Blanes, en la qual les il·lustracions aporten “la profunditat que necessita”, i que són obra de Víctor Serrano: “ell va captar perfectament el que jo volia mostrar. Volia fer una història molt senzilla, i a partir de les il·lustracions donar-li profunditat amb els colors, amb l’expressió facial dels personatges i amb les posicions que ocupen en les diferents escenes”.
La psicòloga i autora del conte recentment publicat assenyala que “no volia parlar explícitament de res, perquè no fora contraproduent o s’usara de manera patològica”.
Així, ‘A mí no me pasada nada’ parla sobre Altea i la seua família. Altea és una xiqueta “que de sobte un dia té dificultats per a menjar. Conte com la família li diu que ha de menjar i el menjar i es torna un camp de batalla. També parla sobre el procés d’iniciar la teràpia, ja que pot ajudar a les famílies o als xiquets que començaran la teràpia, a conéixer en què consisteix. Al final, Altea es posa en mans dels seus terapeutes i comença a resoldre tot el que li ocorre”, explica Ángela Blanes.
El títol del llibre fa al·lusió a una de les frases més repetides en aquesta mena de trastorns: “fa referència a eixa fase inicial en la qual no hi ha consciència del problema. Això no és alguna cosa estranya, si no que forma part de la pròpia simptomatologia de la malaltia. Ho vaig triar com a títol perquè em sembla molt representatiu. Fa al·lusió també a l’altra cara de la moneda, en la qual es posa el focus en el menjar i en l’alimentació, i eixe no és el problema”.
Pot llegir el reportatge complet en El Nostre del divendres 7 de març >> https://www.elnostreciutat.com/es/producte/diari/