Els sectors econòmics donen suport a les dates plantejades per a la Festa 2022

Les dates proposades deixen pocs dies per a les tradicionals entradetes

Els sectors econòmics donen suport a les dates plantejades per a la Festa 2022
Imatge d’arxiu de les últimes festes de Moros i Cristians d’Alcoi.

La setmana passada es va aprovar en l’Assemblea General Ordinària de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) traslladar la Trilogia a l’any que ve, plantejant els dies 22, 23 i 24 d’abril com a dates de l’Entrada, Dia de Sant Jordi i Alardo, respectivament.

A més de que aquesta proposta ha de ser ratificada en el ple de l’Ajuntament, l’actual situació sanitària causada per la Covid-19 continua sent la que marcarà la seua celebració.
De moment, i a grans trets, aquest plantejament ha tingut bon acolliment en diferents àmbits, tant des d’uns certs sectors econòmics: empresarial, la restauració o els hotels, com des d’algunes de les filaes que han sigut consultades per aquest periòdic, i que conformen les festes de Moros i Cristians d’Alcoi.
Un aspecte fester que ha ressonat respecte a aquesta proposta, és que en cas que es dugui a terme la Festa en les citades dates, hi hauria pocs dies per a les tradicionals ‘entradetes’, ja que habitualment arranquen després de la Glòria, que està prevista per al diumenge 17 d’abril.
Aquesta situació no es deu en absolut a la pandèmia, si no que ocorre quan la Glòria es ‘retarda’ atés que la Setmana Santa cau en dates molt tardanes.

REACCIÓ SECTORS ECONÒMICS
D’una banda, el president de la Federació Empresarial Alcoià-Comtat (FEDAC), Natxo Gómez, apunta que “per part de FEDAC les dates són correctes i han caigut bé, en ser cap de setmana. No cal modificar res, ja veurem els següents anys”.
Gómez detalla que des de FEDAC són partidaris que hi haja dos dies festius, que en aquest cas seria el divendres 22 (Entrada) i el dissabte 23 (Sant Jordi), mentre que “el 21 a la vesprada la gent acaba de treballar i pot anar a veure l’Himne”.
De cara a l’evolució de la pandèmia i de com aquesta podria condicionar la celebració dels Moros i Cristians, el president de FEDAC assenyala que “pensem que sí que es podran fer les festes” i afig que el plantejament o rumor que hi havia sobre fer-les a l’octubre d’enguany, “era una mica precipitat, i a més calia tindre en compte que hi haguera alguna restricció. Estic convençut que a l’abril de l’any que ve es faran amb plena normalitat”.
Per una altra, la presidenta de l’Associació Turisme Alacant Interior, Indira Amaya, afirma que les dates caiguen en cap de setmana “és una bona dada perquè sol ser una garantia d’ocupació quasi al 100%” als hotels, i afig que les festes “representen un ingrés molt important per al sector”.
Quant a l’hostaleria, el balanç també és positiu, “precisament perquè en caure en cap de setmana, li dóna la possibilitat a moltíssima més gent de vindre”, una cosa rellevant, que se suma al fet de portar dos anys sense Moros i Cristians, per la qual cosa en cas que es dugui a terme seria un revulsiu econòmic.
Amaya apunta que “a nosaltres ens convé encara que siguen en cap de setmana perquè els espanyols, i també els alcoians que estiguen fóra puguen desplaçar-se”. Ho assenyala d’aquesta manera perquè “els Moros i Cristians, malgrat ser d’Interés Turístic Internacional, a nivell internacional no tenen la transcendència d’altres festes com les Falles, la Fira d’Abril de Sevilla o els Sant Fermins. Si estiguérem a l’una d’elles, els hotels i la restauració s’omplirien encara que caiguera en altres dies diferents”.
La presidenta de Turisme Alacant Interior, igual que Natxo Gómez, confia que les festes es puguen celebrar a l’abril del pròxim any 2022: “D’ací a allà estarem tots vacunats i això ajuda a mantindre’ns segurs del virus encara que no cal baixar la guàrdia”.

OPINIÓ FESTERA
Quant a les filaes, algunes de les 28 han sigut consultades per aquest periòdic i diverses han indicat un aspecte a tindre en compte: els dies per a poder fer ‘entradetes’, ja que aquestes arranquen a partir de la Glòria.
El primer tro dels Llauradors, Alfonso Torres apunta que “l’únic problema que hi ha són les dates per a les ‘entradetes’. Després de dos anys no hi ha espai per a fer-les”. Torres afig que aquesta filà ja es va trobar en la mateixa tessitura en 1992, quan van ostentar l’Esquadra del Mig, igual que ocorre ara. El primer tro comenta qüestiona passar les festes a maig perquè en 2020 “es poden fer quan toquen, però si s’hagueren passat a maig haguera estat encertat també. Després d’aquesta situació, hi ha tantes opcions, que totes són vàlides”.
Jorge Gisbert, primer tro dels Almogàvers, explica que “sempre hem sigut partidaris de celebrar les festes quan la situació sanitària ho permetera i consideràvem que abril era el mes més adequat per a això, per la simbologia que té per als alcoians i perquè la situació pandèmica anava a ser millor”. Malgrat estar d’acord amb les dates plantejades, afig que també són “partidaris d’estudiar alguna possibilitat perquè hi haguera un major número de ‘*entradetes’, entenem que la tradició i els valors de la festa marquen que l’inici siga el dia de la Glòria, són dos sentiments trobem que hem de calibrar i valorar”.
El primer tro dels Abencerrajes, Ignacio Vicedo, relata, sobre el tema de les ‘entradetes’ que “és una situació que s’arrossega històricament, sempre que cau la Glòria més tard, independentment de la pandèmia. És clar que ara hi ha més ganes de tornar i que tot sembla poc. El calendari és el que és”. D’altra banda, Vicedo apunta que “tant de bo tot anara bé per a poder celebrar-les, si la situació sanitària ho permet”. En aquest últim aspecte coincideix i confia el primer tro dels Realistes, Raúl Ferri.
Unes altres filaes consultades han apuntat que estan a l’espera de reunir-se en Assemblea, i pel que han preferit no donar una opinió concreta.

Advertisements

Send this to a friend