Els robots milloraran la logística de edificis no industrials
L’ús de robots en àmbits logístics industrials està relativament consolidat i no sona estrany, però després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, l’ús de robots en hospitals, centres comercials, oficines o hotels està més a prop que mai.
Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents al Centre Investigació en Gestió i Enginyeria de Producció (CIGIP) al campus d’Alcoi i l’Institut ai2, estan treballant en noves solucions amb diferents robots per a millorar la logística en edificis no industrials.
Amb aquest objectiu naix ENDORSE, un projecte europeu en el qual participen a més, altres set institucions d’investigació, l’empresa valenciana Robotnik i empreses de França, Grècia i Xipre.
Aquests robots, programats per un adequat sistema de gestió, són capaces de moure i manipular materials entre diferents parts d’una planta industrial o un magatzem. Sabent això, el CIGIP ha aportat un sistema de gestió de flotes de vehicles que permet organitzar el repartiment de medicaments, així com la planificació de rutes dins dels hospitals.
Els investigadors de l’Institut ai2 s’encarreguen de gestionar la navegació dels vehicles. “La idea és que puguen desplaçar-se per l’edifici, un hospital o una residència, sabent com evitar a la gent i reconeixent que l’entorn està canviant”, explica Martín Mellado, investigador del ai2 i coordinador del projecte en la UPV.
Aquest estudi es fa necessari a l’hora d’incorporar robots en àmbits no industrials. Raúl Poler, director del Centre d’Investigació en Gestió i Enginyeria de Producció i professor al campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, explica: “en una nau industrial les rutes dels treballadors i dels robots estan perfectament delimitades i a penes hi ha interferències entre ells. No obstant això, en hospitals, hotels, centres comercials o oficines la quantitat de persones que hi ha circulant és major i normalment amb uns patrons de moviment molt diferents”.
A més, en el cas d’un centre comercial, hi ha desenes de botigues amb sistemes i dispositius de comunicació diferents. “És necessari que les interaccions amb els sistemes i els mateixos robots es faça de manera adequada”, apunta Eduardo Guzmán, investigador postdoctoral en el CIGIP- Campus d’Alcoi de la UPV.
SENSORS SANITARIS EN ELS ROBOTS
Un altre dels projectes de l’equip del ai2 és la integració de sensors sanitaris en els robots amb l’objectiu que siguen capaços de captar dades mèdiques dels pacients.
L’investigador Francisco Blanes està treballant amb l’empresa parisenca StreamVision amb la finalitat de desenvolupar un sistema de coordinació entre el sistema de mesurament i el sistema de control del robot.
Els robots amb els quals estan treballant portaran incorporats sensors d’electrocardiograma, tensió arterial, temperatura i pulsioximetria.
“El robot ha d’atendre una planificació per a acudir a les localitzacions dels pacients i, quan arribe a una habitació, ha de coordinar-se amb el dispositiu de presa de mesures per a saber quin repertori de sensors ha d’utilitzar”, explica Francisco Blanes.
El projecte es troba actualment en el seu segon any d’execució. Finançat pel programa RISE- Horizon2020, conclourà a la fi de 2021.
Foto: L’equip ENDORSE treballa en robots que milloren hospitals, hotels i centres comercials