Els Drets Humans per bandera en el Dia de la Pau
La Glorieta i l’auditori Amando Blanquer van ser els escenaris de les diferents activitats en les quals van participar els centres educatius de la ciutat
La defensa dels Drets Humans i fomentar la convivència pacífica van ser els dos epicentres de la celebració del Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP), que va tindre lloc aquest dijous a Alcoi.
Sota el lema ‘Per una convivència en PAU’ s’han desenvolupat les diferents activitats i actes d’aquest 2025, que s’han fet tant dins com fora dels centres educatius.
En el cas d’ahir, La Glorieta i l’auditori Amando Blanquer de la Zona Nord –amb els col·legis d’aquest barri– es van convertir en els escenaris de les activitats lúdiques realitzades i també de la lectura dels manifestos.
Durant el matí uns 400 estudiants es van concentrar en La Glorieta, i en ella, van poder gaudir d’activitats lúdiques dirigides a l’alumnat de Primària i del primer cicle de Secundària, organitzades per estudiants del cicle formatiu de TASOC del CIP FP Batoi. A més, es va realitzar un joc d’orientació pels voltants del parc per a l’alumnat de primer i segon d’ESO.
Després d’aquestes activitats, tots els assistents es van congregar davant de l’escenari que va muntar en aquest espai i es va llegir en manifest per part de quatre alumnes d’Horta Major, en el qual es va destacar la “importància de viure junts amb alegria i respecte”, així com la rellevància de cuidar els uns dels altres o els drets humans. “Tots tenim dret a viure sense por de dir el que pensem”, va ser una altra de les frases recitades per aquests estudiants.
Prèviament, l’alcalde, Toni Francés, es va dirigir als assistents i també als professors. “Celebrem el Dia de la Pau en un moment en el qual hi ha molts conflictes a tot el món que amenacen eixa pau”, va indicar el primer edil, qui es va referir a les futures generacions com a “garantia” d’una societat en pau i també va agrair als centres educatius la labor que realitzen dia rere dia.
Per part seua, el regidor d’Educació, Alberto Belda, indica que “és fonamental que l’educació es convertisca en un motor de canvi per a construir una societat més justa i compromesa amb la convivència pacífica”.
En el marc del Dia de la Pau, en els col·legis i instituts els estudiants han treballat dues figures, a les quals Francés va qualificar com a “exemples”.
En el cas de Primària, s’ha treballat a Ana Frank, una xiqueta alemanya d’ascendència jueva mundialment coneguda gràcies al Diari d’Ana Frank, l’edició del seu diari íntim, on va deixar constància dels quasi dos anys i mig que va passar ocultant-se dels nazis a Amsterdam al costat de la seua família i altres quatre persones durant la Segona Guerra Mundial. Va morir en 1945 en el camp de concentració nazi de Bergen-Belsen.
L’alumnat de Secundària ha treballat la figura de Malcolm X, orador, ministre religiós i activista estatunidenc –la X en el seu nom representa el cognom desconegut dels seus avantpassats subsaharians–. Va ser un defensor dels drets humans i de les llibertats civils dels afroamericans, un home que va acusar durament els estatunidencs blancs dels seus crims contra els seus compatriotes negres. No obstant això, els seus detractors ho van acusar de predicar el racisme i la violència. Ha sigut descrit com una de les persones més influents en la història dels Estats Units i com un dels líders més importants del moviment pels drets civils. Va nàixer en 1925 i va ser assassinat en 1965.
A part dels actes de La Glorieta i de la Zona Nord, uns 50 alumnes de tercer i quart de Secundària de diferents centres es van sumar a l’activitat ‘Una pregunta per la Pau’, duta a terme en el Saló de Plens de l’Ajuntament, en la qual van escoltar de primera mà a Sara Gimeno, responsable de la UNRWA a València, sobre la labor d’aquesta agència de l’ONU en defensa de la població refugiada de Palestina.