Els delictes per Internet ja representen el 28% de la criminalitat a Alcoi

La ciutat es troba 20 punts per davall de la mitjana de tot el territori valencià

Els delictes per Internet ja representen el 28% de la criminalitat a Alcoi
Exteriors de la comissaria de Policia Nacional a Alcoi. ARXIU

El Ministeri de l’Interior ha donat a conéixer recentment l’informe de criminalitat que fa referència a l’últim trimestre del passat 2023, coneixent així les dades anuals dels delictes produïts a la nostra ciutat. Un dels aspectes més destacables d’aquest document és la línia ascendent dels delictes comesos a o a través d’Internet, emmarcats en la cibercriminalitat, i que actualment ja representen més del 28% de la criminalitat total a la nostra ciutat, amb 615 dels 2.183 totals.

En aquest sentit, des de l’any 2019 fins al passat 2023, aquesta tipologia de delictes ha incrementat un 71,31% –passant de 359 als citats 615–. Respecte a l’any 2022, la pujada ha sigut del 13,5%.

Sobre aquest assumpte, el cap de la comissaria de la Policia Nacional d’Alcoi, Jesús Sánchez, comenta que “va haver-hi un punt d’inflexió, més o menys en el 2016”, moment a partir del qual els delictes comesos en o a través d’Internet van començar a créixer de manera exponencial, i Sánchez argumenta que aquestes xifres tenen la seua raó de ser en “el comerç en línia” i en l’increment constant d’aquest, especialment en i després de la pandèmia de la COVID-19. “Fa deu anys el percentatge de delictes de ciberdelinqüència a Alcoi era baixíssim”, afirma.

En els ciberdelictes s’emmarquen tant “una estafa, com un càrrec fraudulent en la targeta de crèdit, subscripcions que es carreguen…”, detalla Sánchez. Comenta a més que la investigació d’aquests casos “és complicada, ja que molts delictes o estafes es produeixen fora del territori nacional i això suposa enormes dificultats del seguiment”.

El cap de la comissaria indica que aquest tipus de delictes “no generen una especial alarma social”, com sí que el poden fer “un robatori amb violència o en una casa”. D’altra banda, posa l’accent que “es fan campanyes per a prendre mesures de seguretat i protecció a l’hora d’operar per Internet o també tindre molt de compte amb manar el DNI escanejat ja que és possible la suplantació d’identitat”.

SOSTRACCIONS DE VEHICLES
Altre dada a destacar de l’informe de criminalitat és l’augment que va haver de sostraccions de vehicles, passant de 25 en 2022 a 43 l’any passat, és a dir, un 72% més. Jesús Sánchez explica que “va haver-hi un grup, alguns d’ells menors, que van començar a robar ciclomotors. En tres mesos van sostraure 21. Van ser detinguts i els vehicles intervinguts” i que d’ací ve “eixe increment tan desmesurat”, ja que afirma que la xifra habitual que es maneja a Alcoi respecte a aquesta tipologia de delictes és la que va haver-hi en 2022.

D’altra banda, s’ha registrat un important descens de les agressions sexuals amb penetració, passant de 13 en 2022 a 2 l’any passat, el que suposa una baixada del 84,6%. Així mateix també hi ha hagut menys delictes de lesions i renyina tumultuària i homicidis.

A nivell global, Jesús Sánchez, defensa que eixa pujada del 6,9% “obeeix fonamentalment als delictes per Internet, que principalment són estafes” i que en aquells delictes que poden ser més sensibles, com els robatoris, “estem en paràmetres normals”.

PER DAVALL DE LA MITJANA DE LA CV
En una visita recent a Alcoi, la subdelegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, va indicar que “Alcoi és una de les ciutats més segures de la Comunitat, està 20 punts per davall de la mitjana de criminalitat”. En eixa mateixa línia parla Sánchez, en aquest cas, de la mitjana nacional, estant Alcoi “uns 14 punts per davall”.

L’edil de Seguretat, Raül Llopis, es congratula també que Alcoi siga “una de les ciutats més tranquil·les”, però assegura que es continuarà treballant per a evitar els fets delictius.

Send this to a friend