Els col·lectius podran penjar una altra vegada pancartes a l’Ajuntament
S'ha elaborat una addenda per a sortejar la normativa que impedia la col·locació d'aquests elements
Finalment, el Ple municipal resolia aquest divendres la polèmica generada el mes de març passat, després que l’Ajuntament es negara a la col·locació d’una pancarta commemorativa del 8M en la façana de l’edifici consistorial. El motiu al·legat llavors va ser la possibilitat d’incórrer en un incompliment de la normativa de protecció del conjunt històric del Centre, ja que en l’ordenança que ho regula es recull expressament tal prohibició.
Després d’anys deixant que els diferents col·lectius cívics penjaren pancartes al balcó de l’Ajuntament, la denúncia presentada pel Partit Popular davant la direcció general de Cultura per l’omissió de l’informe patrimonial en les obres de repavimentació de Sant Francesc i els carrers adjacents, posava en alerta al govern municipal sobre si la col·locació de pancartes poguera veure’s també com un incompliment de l’ordenança d’Homologació del Centre històric, com finalment ha quedat demostrat.
Així ho remarcava ahir en el Ple la regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, qui posava l’accent en el fet que l’informe sol·licitat sobre aquest tema als serveis jurídics municipals és clar en relació a la normativa i parla del concepte de “defugir”, és a dir, la possibilitat de sortejar l’ordenança a través de dos condicionants que farien possible la instal·lació, de nou, de pancartes cíviques, culturals o d’esdeveniments festius. Això és, “l’existència d’un límit temporal” i que els elements “harmonitzen” amb l’entorn arquitectònic.
Amb aquestes recomanacions tècniques s’ha elaborat el que es denomina una ‘instrucció’, és a dir, una addenda o annex aclaridor, sobre l’ordenança, per la qual es permetrà de manera ocasional i prèvia sol·licitud, que els col·lectius de la ciutat puguen penjar una altra vegada pancartes commemoratives, tenint en compte, això sí, que en cada cas s’avaluarà per part dels serveis municipals. Una instrucció tècnica que, al seu torn, dona resposta a la petició formulada el mes d’abril passat pels grups de l’oposició, que van presentar una moció conjunta en la qual instaven a autoritzar la col·locació de pancartes, comprometent-se el govern a articular la normativa pertinent perquè es regulara aquesta qüestió.
La modificació de l’ordenança va ser aprovada ahir per totes les forces polítiques, excepte Vox, que va votar en contra, i el regidor no adscrit, que es va abstindre. El PP, no obstant això, va arremetre contra el PSOE assegurant que la instrucció elaborada sobre la base de l’informe jurídic municipal era “la conseqüència final” de la “rebequeria infantil” del govern socialista.
Zamorano, per part seua, va defensar l’actuació de l’Ajuntament remarcant que “és el primer a complir amb la legalitat vigent i davant la incertesa, com en aquest cas, per a això està tot un cos de funcionaris públics que assessoren i orienten la gestió del govern”.
Mentrestant, per part de Guanyar, consideren que tot aquest procés era “innecessari”, si bé ahir es mostraven satisfets pel resultat i que puguen tornar a penjar-se pancartes.