Els cavallers de Jaume I tornen a Alcoi quasi 100 anys després

El diumenge a la vesprada hi haurà una representació històrica d'un acte ja desaparegut

Els cavallers de Jaume I tornen
La desfilada donarà la volta a la Plaça d’Espanya, igual que l’Entrada. ARXIU

La programació de Mig Any culminarà aquest diumenge 31, amb la representació d’un acte històric desaparegut. Tal com ha vingut informant El Nostre Ciutat, es tracta de la representació dels 40 cavallers que va enviar Jaume I per a defensar la vila d’Alcoi del cabdill Al-Azraq.

Coneixedors d’aquesta història, per la qual els citats cavallers van arribar a la ciutat, a la fi del segle XIX els organitzadors dels Moros i Cristians van decidir recordar aquest fet, representant-se per primera vegada el 21 d’abril de 1882. A partir d’aqueix moment, aquest acte es va traure al carrer durant els següents anys, fins a 1886, moment a partir del qual es va perdre la pista d’aquesta espècie de cavalcada.

No va ser fins a 1924 quan, el pintor Fernando Cabrera, que formava part de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), va proposar recuperar aquest acte, l’entrada del rei d’Aragó, Jaume I.
El citat any –fa ja quasi un segle– va ser l’última vegada que es va representar aquesta desfilada, amb un ordre concret, en el qual apareixen en primer lloc els heralds, trompeters, seguits de 14 almogàvers. També va haver-hi bandes de música, representants de la noblesa alcoiana, a més de Mossén Torregrosa i els 40 cavallers, entre altres personatges.

Precisament aquesta organització és la que es preveu que isca al carrer diumenge que ve, a partir de les 17’30 hores. Segons assenyala el president de l’ASJ, Juan José Olcina, en la desfilada “participarà gent variada, de filaes, d’entitats, de l’Associació…”. Així mateix, s’apunta que s’ha investigat sobre aquest acte per a poder ser el més fidels als seus orígens.

S’espera que, sense comptar als músics, participen al voltant d’un centenar de persones, segons les dades oferides per Olcina. L’acte tindrà el mateix recorregut que la Cavalcada, partint del Camí, i acabant al final de País Valencià, en l’arribada al pont de Cervantes. A més, es donarà la volta a la Plaça d’Espanya, igual que succeeix, tant en la Cavalcada com en l’Entrada.

La idea és que, amb aquest llarg recorregut, la gent es puga espaiar al llarg del mateix per a evitar aglomeracions i que el públic puga gaudir-lo. S’ha preparat un díptic explicatiu, perquè els espectadors coneguen el context i el per què de la desfilada, que es repartirà en el propi acte.

Advertisements

Send this to a friend