“El viatge més important de la pel·lícula és a l’interior de les persones”
Pau Durà estrena, 'Pájaros', la seua tercera pel·lícula
L’actor, director i guionista de cinema alcoià Pau Durà estrenarà el pròxim 5 d’abril la seua esperada tercera pel·lícula, ‘Pájaros’, una road-movie europea que relata el viatge de dos homes de més de 50 anys, en crisi, que “d’un mode o un altre es necessiten”.
El primer, ens detalla Durà, Colombo (Javier Gutiérrez) precisa diners d’una forma urgent: s’està separant i treballa com a vigilant en un garatge, ocupació que no li reporta excessius beneficis econòmics.
L’altre protagonista (Luis Zahera) és un advocat amb uns certs traumes que li impedeixen conduir i que manifesta una forta passió per l’albirament d’aus. Descobreix que certes han variat el rumb, migrant cap a Romania.
“Tots dos acorden un preu i emprenen un viatge que els portarà des de l’Albufera de València fins al Delta del Danubi, passant entre per altres països com França, Itàlia o Hongria, on els succeeixen infinitat d’històries que els va modificant el seu pensament”, explica el director amb un somriure.
Durà confessa que ‘Pájaros’ és un drama, amb forts tocs d’humor i ironia al llarg de tot el film. “M’és molt difícil separar una de l’altra, com passa en la vida, perquè realment fem un retrat de personatges, en el qual el viatge més important és cap a l’interior de les persones”.
Sens dubte, durant aquests més de 4.000 quilòmetres de travessa es troben a si mateixos, “i per a això necessite que hi haja ironia i, sobretot, autoironia”.
EL SEU TREBALL MES AMBICIÓS
‘Pájaros’ és el tercer treball de Pau Durà com a director, després de ‘Formentera Lady’ i ‘Toscana’, sent el projecte més ambiciós, “especialment quant a infraestructura, rodatge i logística”. “Penso en aquesta pel·lícula des de fa més de sis anys”, reconeix.
Per exemple, s’ha rodat per mitja Catalunya, Torí (Itàlia) i una gran part de Romania i es parlen fins a deu idiomes, vegeu castellà, anglés, italià, romanés, yiddish, francés, hongarés…
Així mateix, el també guionista -al costat d’Ana María Peiró- destaca el poder treballar amb dos grans del nostre cinema com Zahera i Gutiérrez. “Ha sigut un ‘viajazo’, han fet un treball meravellós, molt generós, perquè la pel·lícula són bàsicament ells, estan en tots els plans”.
“Soc actor, tinc molt bona relació amb ells, vaig tindre per exemple a Pepe Sacristán en el meu primer film i no li done importància a la seua popularitat, bàsicament perquè conec aquest ofici”. Vaig buscar a tots dos per diverses raons: són grandíssims actors i perquè dominen molt bé la subtilesa en el drama, però també en la comèdia.
RODATGE EUROPEU
El cineasta alcoià ens explica també la dificultat de rodar fora de les nostres fronteres, malgrat comptar amb un equip expert en localitzacions. “En el fons ha sigut un viatge professional i artístic per a comptar un altre, el que s’aprecia en la pel·lícula”.
Al final, “tot és natural, orgànic”, i poder comptar amb actors d’eixos països és molt gratificant. Apareix un tercer personatge, interpretat magníficament per la gran Teresa Saponangelo (‘Fue la mano de Dios), una italiana que coneixen en la Costa Brava i els acaba acompanyant fins a Torí.
La part rodada a Itàlia, matisa Durà, ens va permetre conéixer una ciutat molt cinèfila, “perquè en aquesta urbe va començar el cinema, com s’aprecia en un museu”. Ja a Romania, “ens vam adaptar”, sent conscients que el cinema romanés “és dels millors que es fa a tot el món”.
Disposen d’una gran infraestructura, “que, per descomptat, ens ha ajudat, sent, això sí, molt diferent de la nostra”. Recordem que Romania és un país en desenvolupament, però “em fascina, és meravellós”.
FESTIVAL DE MÀLAGA
La pel·lícula es va presentar el 2 de març al Festival de Màlaga, concretament al Teatre Cervantes. “Va a la secció oficial del certamen, alguna cosa que s’ha barallat molt perquè estan altres grans obres”. L’estrena es produirà un mes més tard, el primer divendres d’abril.
Durà es mostrava ansiós, encara que també convençut que “agradarà al públic, perquè té un punt de melancolia, tendresa, humor…”. Es veurà a un Zahera en un paper que mai ha interpretat, perquè estem acostumats a veure-li en personatges violents (‘La Unidad’, ‘Entrevías’ o ‘As Bestas’).
“Fa molt bé de dolent i fill de…” i ara, d’igual mode que Gutiérrez, ofereixen un personatge amb molta fragilitat. “L’espectador empatitzarà molt amb ells, igual que amb el propi viatge, tot de veritat, sense emprar ni un sol croma”.
És el moment, insisteix, de reivindicar visionar les pel·lícules al cinema, “que és on es veuen de veritat”, admetent que el Seté Art viu un excel·lent moment -sobretot el cinema espanyol, on hi ha moltíssima varietat- però no s’omplin les sales, es veuen en les plataformes mitjançant mòbil o tauleta.
ACTOR I PROJECTES
Ja en la seua faceta més actoral, Durà ha intervingut l’últim any en dues sèries, ‘La ley del mar’ i ‘Un nuevo amanecer’. “Em continue considerant actor, com vaig dir abans, i ser director és molt bonic, però comporta molt més esforç, implicació, treball…”.
“Són dues funcions totalment diferents, que, per descomptat, es retroalimenten, perquè no soc director sense ser abans actor”. Gaudeix en totes dues i sempre va voler escriure, fins al moment de llançar-se i fer el pas.
Ara comprén un poc més les manies dels directors i “acudisc als platons amb una gran disciplina, la que sempre he mostrat en els meus més de 70 treballs”. Sens dubte, apunta, respecte més la seua labor, “remar a favor”, perquè sap el que hi ha darrere
Finalment volem saber quin serà el seu pròxim projecte, quan finalitze aquest tsunami anomenat ‘Pájaros’. Encara sense nom, ens avança que serà una comèdia urbana que es voldrà aproximar al millor cinema de Woody Allen, és a dir, ‘Manhattan’ o ‘Annie Hall’.