El Trail compleix deu anys en plena forma
Aquest matí es presenta la seua edició més especial i la setmana vinent se celebra la Trobada d’Investigadors en Càncer
En aquests temps d’abundància, amb un calendari local fins als topalls per a calçar-se unes sabatilles i arrancar-se a córrer, costa creure que va haver-hi uns altres, no gaire llunyans, en el qual estaven les Pujades a la Font Roja i Montcabrer com a úniques carreres en les quals el corredor popular es podia penjar un dorsal baix organització local. Si volien competir, havien de fer-ho fora de la ciutat, alguna cosa que feien un grup d’amics, tots corredors de muntanya, una disciplina que llavors era poc practicada. Un dia parlant entre ells, buscant la manera d’agrair a l’equip mèdic que havia estat al costat de dos ells després de superar un càncer, van considerar que la millor manera era organitzar una carrera per a recaptar fons.
Així va ser com en 2010, quatre amics –Paco Fuster, Natxo Company, Jordi Silvestre i Nacho Aracil–, van decidir posar en marxa la iniciativa “Amb energia contra el càncer”, la primera edició del qual es va celebrar a l’octubre de 2011 amb un important èxit de convocatòria. La prova, que va consistir a donar la volta als ponts amb eixida i arribada des de la plaça de Dins, va reunir a prop de 800 persones i va ser així com el Comando Costereta, com es feien cridar, va recaptar per primera vegada diners que van donar a l’Associació Espanyola Contra el Càncer per a investigació d’aquesta malaltia.
Aquell èxit els va portar a plantejar-se organitzar una “carrera diferent”, recorda Paco Fuster, que va veure la llum en 2013. “Pensem que era una bona idea que fora per equips, en grups de quatre. Ens va semblar un èxit màxim ajuntar en una primera edició cent equips i aconseguir una xifra de 400 participants en una carrera de muntanya, quan córrer per muntanya era una cosa que no té ni comparació amb el que es veu ara. Ens va costar però ho aconseguim”, rememora. Així va ser com va nàixer el Trail Solidari Ciutat d’Alcoi, un 11 de maig de 2013, amb una marató de muntanya que va transcórrer entre els paratges de Mariola i Font Roja.
“Mai imaginem arribar fins on hem arribat”, reconeix Paco Fuster, codirector de la carrera i president de +mésqueuntrail, l’associació que s’encarrega de la seua organització. Deu anys després –va deixar de celebrar-se en 2020 per la pandèmia– és una convocatòria plenament consolidada en el calendari esportiu local, que va marcar un abans i un després dins de les carreres de muntanya en la zona. A més d’aqueixa faceta marcadament esportiva, el Trail té un altre component, igual i fins i tot més desenvolupat, que és la part social i solidària amb la qual es va arrancar i són ja 200.000 euros recaptats en les nou edicions celebrades i una programació complementària que abrigalla a la cita esportiva, com rehabilitar zones naturals, promoure una jornada de donar sang, formar voluntariat o la Trobada d’Investigadors en Càncer, la vertadera joia de la corona, de la qual ja s’han celebrat sis edicions i la setena tindrà lloc la setmana vinent, en concret els dies 20 i 21 en l’IVAM CADA, amb la presència de molts dels millors investigadors espanyols, entre els quals cal destacar a Mari Sol Soengas, presidenta de l’Associació d’Investigadors sobre el Càncer, a més de la número u mundial en melanoma, i Xosé Bustelo, president de la Federació de Societats Oncològiques Espanyoles i professor d’Investigació del CSIC.
Abans d’aquestes jornades nacionals per a professionals de l’oncologia, que ja tenen a Alcoi com un referent, aquest migdia (12 hores) es presenta l’edició més especial del Trail Solidari, que compleix el seu desé aniversari, més ben dit, els complirà el pròxim 14 d’octubre. “D’aquests deu anys em quedaria amb moltes coses, amb les nostres equivocacions i encerts, però sobretot m’agradaria ressaltar el somriure que he vist en moltes persones quan es parla del Trail. Eixa complicitat, l’acceptació de la teua ciutat, és per a tots els que treballem en major o menor mitjana en l’organització de la prova, una gran satisfacció i un motiu d’orgull. És molt el camí recorregut, més si penses en el que has deixat arrere, però sobretot és saber que tot allò per què comencem a treballar, que era recaptar diners per a la lluita contra el càncer, s’ha anat aconseguint. Veure que hi ha una ciutat involucrada, un voluntariat que s’implica, reconforta”, destaca Paco Fuster.
Aquells 400 participants de la primera edició ara són 2.000, una xifra que perfectament podria ser major, però que no ho és degut a les restriccions que marca la Conselleria de Medi Ambient, en transcórrer la prova en un espai protegit mediambientalment. Al seu torn, aquella marató de muntanya ha ramificat en quatre proves: el Trail, el Mig Trail, la Marxa i el Jove Trail, l’última incorporació al programa del Trail Solidari. “En tots aquests anys hem anat de bracet amb les autoritats en matèria de medi ambient, no enteníem una altra manera de treballar”, admet Paco Fuster.
És també una de les raons per les quals no s’ha repetit recorregut en cap edició, ni tan sols en la dècima, en la qual hi haurà una reducció del quilometratge en totes les seues distàncies. La programació d’aquesta efemèride s’obrirà la setmana que ve, coincidint amb la Trobada d’Investigadors, amb la conferència “La investigació del càncer: la mirada oberta”, que estarà oberta al públic en general. “El malalt coneix a l’oncòleg, però l’oncòleg no pot funcionar sense l’investigador”, ha explicat Fuster. En l’acte de hui a la Sala Àgora seran donades a conéixer la resta d’activitats del desé aniversari, que inclou una exposició fotogràfica, una taula redona sobre seguretat en muntanya i, com a novetat destacada, la creació a la ciutat d’un jardí solidari, en el qual entitats locals podran plantar un arbre que després hauran de cuidar. La clausura serà una gala final al novembre.