El servei de teleassistència de Creu Roja detecta un increment de les trucades
Actualment hi ha entre 40-45 trucades mensuals
El servei de teleassistència de Creu Roja és un dels “pilars fonamentals de cara a les persones majors”, assegura el Director Tècnic Local, Pablo Granados, qui afig que “aquest servei permet que aqueixes persones puguen viure en soledat però amb una certa qualitat de vida”.
Ana Valor, de la Unitat Mòbil i Dinamitzadora, explica que es tracta d’un servei “24 hores, els 365 dies a l’any”, del qual formen part unes 1800 persones en tota la zona –que engloba nombrosos municipis de la província–. En el cas d’Alcoi i voltants, aquesta xifra és de 1200, segons comenta Valor.
Quant a la gent que contracta aquest servei –ja siga gratuït a través de la Generalitat Valenciana amb serveis socials, o de pagament mitjançant Creu Roja directament–, Valor assenyala que hi ha varietat: “gent més dependent, persones que estan bé però que no compten amb una xarxa social de suport pròxim i se sent vulnerable, gent amb diversitat funcional, menors de 65 anys, o persones que estan soles i li ho poden permetre. Les circumstàncies són molt diferents”.
Aquest servei arriba “a tots els pobles”, i durant aquest últim període de temps s’ha notat un increment de les trucades. “Hi ha entre 40 i 45 al mes, abans no hi havia tantes, ja que la mitjana és de 2-3 al dia”.
Valor assenyala que la majoria d’aqueixes crides són per “caigudes sense importància, o casos d’un matrimoni en el qual el marit o la dona no pot alçar a l’altra persona i ens crida perquè anem”.
Apuntar que, després d’aquestes crides, sol haver-hi visites “per a veure la situació”, ja que hi ha casos en els quals les caigudes “podrien evitar-se” i es prenen mesures o ajudes tècniques, com “posar barreres per al llit o un caminador”.
Aquest servei compta amb una unitat mòbil –que és la que es veu en la imatge que acompanya a la notícia–, amb la qual Creu Roja es trasllada al lloc des d’on s’ha fet la crida, sempre que es requerisca, ja que, en primer lloc, en prémer el botó de la teleassistència es contacta amb Alacant, i des d’ací es remet al servei adequat segons el motiu.
Valor afig que, durant la pandèmia, a través d’aquest servei “hem anat a tirar-los el fem, a portar-los aliments, a recollir la medicació…” i que a nivell global també ofereixen acompanyament, per a per exemple, “anar al centre de salut, al dentista o a fer-se el DNI”.