El projecte del Museu de la Indústria podria autoritzar-se a la fi de juliol

El Campus d'Alcoi de la UPV disposa de nombrosa maquinària i de material de laboratori, que ha despertat diverses donacions

El projecte del Museu de la Indústria podria autoritzar-se a la fi de juliol
La maquinària es troba en una de les zones del Viaducte. | QUIQUE REIG

Dins de les variades iniciatives que té entre mans el Campus d’Alcoi de la UPV està un possible Museu de Patrimoni Industrial i Història, un projecte que és possible que s’autoritze a la fi d’aquest mes, en el pròxim Consell de Govern de la universitat, previst per al dijous 25 de juliol.

Les persones que estan al capdavant d’aquest projecte són Isaac Montava, professor del Campus –el responsable de la iniciativa– i Josep María Gadea, també docent i subdirector de Dinamització.

Aquest pla contempla exposar el material disponible tant en l’edifici del Viaducte –principalment maquinària–, com també en els edificis Ferrándiz i Carbonell, en aquest segon cas, seria sobretot material de laboratori.

XARXA MUSEUS GENERALITAT
Indiquen que, en cas que s’aprove el projecte en el Consell de Govern, el següent pas és presentar la documentació a la Generalitat Valenciana amb l’objectiu que “es reconega com un museu de la Xarxa de Museus de la Generalitat”.

Sobre aquest tema, el director del citat Campus d’Alcoi, Pau Bernabeu, assenyala que la idea és buscar finançament a través d’entitats o administracions per a poder portar avant el projecte perquè és necessari “rehabilitar espais del soterrani del Viaducte per a dedicar-los a eixa zona museística”.

Aquesta iniciativa té dos vessants, tant donar a conéixer tota la maquinària, en molts casos, dels segles XIX i XX i relacionats amb els sectors de la metal·lúrgia, el paperer o l’energètic, i el material disponible, com de la pròpia història del Viaducte, antiga Escola Industrial i punt d’origen de l’actual Campus.

És precisament el Viaducte l’edifici amb el qual s’està mirant al futur, sent una part fonamental de la investigació i la transició cap al Parc Científic de les Comarques Centrals que estarà en Bambú.

Josep María Gadea i Isaac Montava fan referència a la història d’aquesta edificació: “es remunta a 1828, quan es crea per la Fàbrica de Paños, està a punt de celebrar els 200 anys”, així com el vessant més artístic o científica, a més de la història paral·lela a la part docent, en haver sigut l’hospital Suec-Noruec, “després va ser una presó, va albergar el Pare Vitòria…eixe edifici té una història particular que hem inclòs en el projecte museològic”.

Els responsables d’aquest projecte expliquen que “la tasca dels últims anys ha sigut organitzar i catalogar tot el material que tenia l’escola i posar-lo en valor”.

Tant ells com Bernabeu indiquen que “l’efecte de donar a conéixer aquest treball està generant moltes donacions, algunes d’elles importantíssimes”.

Send this to a friend