El Programa Emotius preten previndre el consum d’alcohol en joves
La part d'informació i sensibilització a la ciutadania també és clau
La informació i la prevenció, que es tradueixen en la conscienciació ciutadana, també conformen una part fonamental de la labor del Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi (GARA). “El treball de sensibilització ha de començar pels més joves”, destaca la psicòloga de l’associació, Sandra Gisbert, qui explica que per a això col·laboren amb la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), dependent de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alcoi.
Les xarrades impartides en centres educatius, on juguen un paper fonamental els testimoniatges de persones rehabilitades, “són moltes vegades una porta oberta a problemes familiars, joves que conviuen amb l’alcoholisme a casa, o que no són conscients de què suposa començar a beure a unes certes edats”, assevera el doctor Paco Pascual. Aquesta dada no és fútil: el cervell no acaba de madurar fins als 22 o 24 anys, per la qual cosa qualsevol acció neurotòxica interromp el desenvolupament neuronal.
En el marc d’aquest programa de prevenció que duu a terme el GARA, recentment ha cobrat protagonisme el projecte Emotius, basat en la intel·ligència emocional. Està dissenyat per a joves d’entre 12 i 16 anys i ja s’ha aplicat amb gran èxit en els centres educatius de la ciutat que ho sol·liciten.
La psicòloga Sandra Gisbert i la monitora Mireia Pascual, són les encarregades d’impartir les sessions als alumnes. En elles es treballen qüestions com l’empatia, les habilitats socials, el control d’impulsos i l’automotivació.