El programa EDUSI acaba enguany amb 16 milions d’inversió
L'ajuntament està a l'espera d'una nova convocatòria en 2024 per a presentar-se de nou
Alcoi desenvolupa des de finals de 2017 la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, l’EDUSI-Alcoidemà, un projecte que finalitzarà el pròxim 31 de desembre, amb una inversió de 16 milions d’euros, cofinançats al 50% per la Unió Europea a través del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020. Això suposa aconseguir el 80% d’execució del total d’actuacions previstes inicialment.
La sala Àgora va albergar el divendres un acte de clausura del programa EDUSI en el qual ha estat immers Alcoi en els últims sis anys, aprofitant per a exposar les principals línies de treball dutes a terme, com també els reptes de futur d’aquesta estratègia que l’Ajuntament espera renovar en 2024.
Durant la taula redona es va parlar dels projectes realitzats en el marc de l’EDUSI, entre ells la posada en marxa de l’administració electrònica, la reurbanització del carrer *Entenza i les millores introduïdes en eixa via per a la mobilitat i l’accessibilitat, les obres de Sant Francesc, Ramón y Cajal, Placeta Creu Roja i Sant Domenech; la reurbanització del carrer Sant Jaume; com també l’adequació i millora de l’entorn de l’estació de tren, o la reforma del Centre Cervantes Jove (CCJ) per a potenciar la seua eficiència energètica, unes millores que també es duran a terme a la casa consistorial. L’alcalde Toni Francés va anunciar que precisament aquestes obres començaran el dilluns.
Es va parlar, a més, del principal projecte de l’EDUSI: la rehabilitació del complex industrial de Rodes per a convertir-lo en parc tecnològic-sociocultural, unes obres valorades en 7 milions d’euros.
Respecte al grau d’execució, Dani Mullor, arquitecte municipal, destaca la complexitat administrativa de l’EDUSI posada en marxa per l’Ajuntament d’Alcoi, ja que es van sol·licitar fins a dotze línies d’actuació i “això comporta que hi haja molts expedients i administrativament resulta més complex, però permet arribar a més àmbits”, remarca.
Quant a la possibilitat que hi haja una nova convocatòria l’any vinent i Alcoi es puga acollir, explica que el finançament europeu a puja al 60% i entre els projectes a desenvolupar figuren els de la via parc –antic bulevard de la Uixola– o el bessó digital, tots dos inclosos en l’Agenda Urbana de la qual Alcoi forma part.
Toni Francés, per part seua, qualifica de “èxit” el resultat final de l’EDUSI-Alcoidemà, apuntant que en relació a altres municipis “el treball i l’esforç que ha fet l’Ajuntament d’Alcoi és encomiable, tenint en compte a més que hi ha hagut una pandèmia per al mig”.