El procés participatiu per a la conversió en Zona de Vianants

L’altre dia reflexionava sobre els nous reptes que es presenten en esta legislatura, i un d’ells és el que assumisc com a regidora de Participació Ciutadana, una àrea nova per a mi, però que sens dubte m’ha deixat fascinada per la profunditat de la seua anàlisi i la intensitat que representa dur a terme els diferents projectes en el context de la participació social actual.

Per a mi, la participació ciutadana té a veure amb els mecanismes per a poder expressar la teua opinió o propostes als diferents òrgans de decisió i que esta siga tinguda en consideració, però que, a més, ens permeta formar part del procés per a dur-la a terme. Esta participació es pot canalitzar a través d’associacions o plataformes o, per contra, de manera individual i no organitzada. Jo des de molt jove he intentat expressar les meues inquietuds i desenvolupar-les a través del Partit Socialista (PSOE) i per això valore tant el treball, temps i esforç que posa la ciutadania per a plasmar i traslladar les seues propostes en cada procés. I també reconec que des de fa uns anys fins a l’actualitat és quan més instruments, processos i mecanismes de participació s’han posat a la disposició de la ciutadania, almenys des d’aquest Govern municipal. Segurament té a veure amb la necessitat de revertir l’afecció i la falta d’implicació social en els assumptes públics que han generat una crisi participativa evidenciada per la pèrdua progressiva d’afiliats dels partits polítics, sindicats i associacions de tota mena. Però també es poden reconéixer en estes accions la necessitat dels governs progressistes d’enfortir la democràcia i la cultura de la participació per a augmentar la legitimitat de les seues polítiques, millorar la seua capacitat per a rendir comptes i amb la creació d’espais que permeten la inclusió dels seus habitants en el debat públic.

Un exemple d’això a escala local és la posada en marxa fa poc del procés participatiu de la Conversió en Zona de Vianants del Centre de l’Alcoi, dissenyat a través d’una metodologia que es nodrix d’un treball tècnic previ per part de diferents departaments de l’Ajuntament, i l’anterior ordenança com a document de partida, on s’han delimitat de manera molt clara els àmbits de decisió per a fer propostes, extrets de les al·legacions prèvies, i els criteris o valors per a prioritzar-les en la presa de decisions, com és l’accessibilitat, la millora del medi ambient, la perspectiva de gènere i infantil i la seguretat. L’objectiu principal del Departament de Participació Ciutadana ha sigut posar en el focus del debat públic els interessos i conflictes dels màxims agents possibles que es veuran afectats per la nova ordenança de conversió en zona de vianants per a poder arribar, en definitiva, a un consens general on es vegen plasmades les necessitats de la majoria dels actors. Un altre aspecte que s’ha treballat, i em sembla sobretot necessari, és recuperar en les diferents esferes socials la generació de debat i diàleg entre agents diversos per a provocar l’intercanvi d’opinions, l’escolta activa i l’empatia, cosa que pensem que afavorirà l’acceptació de la resolució final, més enllà de les interferències que esta acció puga generar de manera individual. Està sent un procés molt intens en l’àmbit deliberatiu pel conflicte d’interessos i la capacitat organitzativa d’alguns grups en detriment d’uns altres, amb la qual cosa, en conseqüència, este govern ha de vetlar per equilibrar la balança d’interessos.

Al cap i a la fi, som conscients de les resistències i inconvenients que poden generar este tipus de mesures; però, tant la ciutadania en general com els grups d’interés, han pogut participar i fer arribar la seua opinió a través de diferents mecanismes i informar tant el Govern local com els diferents equips tècnics implicats en la redacció de la nova ordenança, els quals hem sigut presents durant tot este procés, fet que, sens dubte, ens ajudarà a prendre millors decisions. Però en última instància es tracta d’apostar per un model de ciutat que no hem inventat i que, després d’anys d’evidència en altres ciutats, ens mostren que millora enormement la qualitat de vida dels habitants: respecta més el medi ambient, prioritza les persones, dona vida al comerç local, fomenta la interacció social, augmenta l’atractiu turístic i promou un estil de vida saludable.

AROA MIRA. Regidora de Democràcia Participativa

Advertisements

Send this to a friend