“El principal repte és rellançar el sector de la indústria de l’hàbitat”
José Ramón Revert Sempere ha sigut nomenat President de la Federació Hàbitat d'Espanya
De tarannà negociador i de convenciment i implicació amb entitats empresarials, acaba d’acceptar un nou repte: presidir la Federació Hàbitat d’Espanya.
Parlar del gerent de Manuel Revert i Cia., SA és parlar d’una figura empresarial de la tèxtil llar clau en la implicació amb les associacions empresarials valencianes, que inclou amb anterioritat la presidència de la Comissió d’Internacionalització en la Cambra de Comerç de València i la seua vicepresidència en Aitex. Als seus càrrecs actualment com a president de l’Àrea de Promoció Comercial i Internacionalització de’ATEVAL, president de Home Tèxtils from Spain i president de la fira Home Tèxtils Premium by Textil-Hogar, José Ramón Revert suma des de fa uns dies una nova responsabilitat: la presidència de la Federació Hàbitat d’Espanya.
– Com ha sorgit la possibilitat de presidir aquesta federació i què suposa per a vosté personalment?
–“És un orgull i molt satisfactori presidir la Federació Hàbitat d’Espanya i significa que represente a tots els sectors d’aquest àmbit. Si puc aportar i retornar una miqueta a les empreses i a la societat, la qual cosa jo he rebut d’ella, doncs encantat. El nomenament va ser per unanimitat de totes les associacions que formaven part originalment de la federació que són principalment les del moble, bany, cuina, mobiliari d’oficina i xarxa. Malgrat ser més important el sector moble que el tèxtil, van aprovar que fora jo el president com a persona de consens, i de manera unànime, que va ser la meua condició. Això també és gràcies a la realitat d’ATEVAL pel seu bon fer en tots els àmbits”.
– Aquest nomenament pot ajudar a les empreses d’aquesta zona?
– “Pot ajudar i molt, perquè quan ens reunim amb les institucions nacionals, com el Ministeri d’Indústria, entre altres, no sols representarem al tèxtil, sinó a tots els sectors de l’hàbitat. El nombre d’empreses, de treballadors, de volum, d’exportació… és molt més important, per la qual cosa serem un lobby a tindre en compte. Pel que estem segurs que tindrem una major facilitat per a l’obertura de portes en institucions en l’àmbit estatal i europeu. El nostre objectiu és aconseguir fons europeus per als sectors de l’hàbitat”.
– La federació es va constituir el 2017, principalment per part del sector del moble. Ara hi ha hagut moltes novetats, es pot parlar d’una refundació?
– “Jo ho denominaria més una adaptació dels estatuts a la nova realitat amb la incorporació d’altres associacions d’aquest camp, fonamentalment el tèxtil, la il·luminació i l’aixeteria. A més, estem en contacte amb associacions d’exportadors de l’hàbitat, hem tingut reunions amb associacions de fabricants de llit i descans i fins i tot amb el sector de la ceràmica, si bé la seua incorporació no és fàcil per les seues particularitats, sí que tenim previst realitzar accions puntuals conjuntament”.
– Per què s’ha decidit canviar la seu de Madrid a València?
– “És una fita important que anem a València, concretament a l’edifici de la CEV. La Generalitat Valenciana ens ha confirmat el seu suport i ajuda en totes les actuacions que presentem. De fet, ja ha secundat financerament l’estudi de l’hàbitat realitzat per la càtedra de Pepe Pla Barber, de la Universitat de València, que reflecteix la realitat dels sectors i una guia amb els passos que es recomana a les empreses per a rellançar el sector. Totes les associacions tenen un pes important en la Comunitat Valenciana: de les set associacions actuals, sis d’elles tenen les sede a València i els presidents d’aqueixes sis són valencians”.
– Quins són els reptes que afronta l’hàbitat?
– “Com a reptes objectius tenim rellançar el sector de la indústria de l’hàbitat. És important la paraula indústria, perquè el nostre suport anirà ací: volem una federació àgil d’infraestructura, perquè els resultats que aconseguim vagen directament a les empreses associades. També volem potenciar la marca país, és a dir, Hàbitat Espanya, el made in Spain. La primera cita és una reunió per a constituir la taula de treball amb el Ministeri d’Indústria, a principis de juny, que serà la que donarà prioritats al full de ruta recollit en l’estudi realitzat per la Universitat de València”.
– El document serà el pilar de la fundació.
– “El document ens ha servit com a carta de presentació i de guia, perquè quan ens hem presentat davant el Ministeri d’Indústria hem cregut fonamental portar un estudi del sector elaborat per una entitat externa, una càtedra que ja ha realitzat estudis de sectors tradicionals valencians i ha col·laborat amb la Cambra de Comerç de València en estudis sectorials. Es tracta d’un document molt complet, amb una anàlisi actual del sector, que inclou entrevistes a empreses, i amb un benchmarking comparant fortaleses i febleses del sector hàbitat d’Espanya, en relació amb Itàlia, Portugal i Bèlgica. Amb aquest estudi DAFO i la informació general, disposem d’un full de ruta estratègic del sector”.
– Com s’ha comportat l’hàbitat durant la pandèmia?
– “La crisi ha sigut un llast per a tota l’activitat econòmica. En el sector de l’hàbitat hem tingut una caiguda molt inferior a altres sectors, com és el de la moda i la confecció, per exemple. Això és perquè els ciutadans han cuidat els productes que tenen a les seues cases, millorant la qualitat de vida de les seues llars. Això ha beneficiat a aquests sectors, però estem pitjor que abans de la pandèmia. Hi ha optimisme de cara al futur amb la llum que es veu al final del túnel d’aquesta desgraciada pandèmia. Confiem en la recuperació del sector turisme, grans clients del sector hàbitat, realitzen les renovacions dels seus establiments després de més d’un any tancats i això ha de repercutir positivament en nosaltres”.
– La suma d’associacions, pot materialitzar-se en una fira de l’hàbitat de caràcter estatal a València i de major projecció?
– “La Fira Home Tèxtils by Textil-Hogar ja va decidir coincidir amb la Fira Hàbitat, que es fa a València, però que és la més important del sector a Espanya. Per culpa de la Covid no es va realitzar aqueixa fira, però mantenim el compromís per a 2022. S’intentarà involucrar el major nombre de sectors de l’hàbitat. Aqueix és el meu desafiament: fer la gran fira del tèxtil i de l’hàbitat d’Espanya, aprofitant la capitalitat del disseny de València”.
– Quin és el perfil del sector i com es tradueix en xifres?
– “Fonamentalment està format per pimes, encara que també hi ha grans companyies, i potenciarem els seus punts forts, les seues bondats. Quant a xifres, les set associacions representem a més de 17.000 empreses, que produeixen el 10% del total de la indústria manufacturera espanyola, dóna ocupació a 106.000 persones, un 5,54% del total de la indústria espanyola en el seu conjunt i té una facturació superior a 10.000 milions d’euros, dels quals quasi el 50% es dirigeixen a l’exportació”.