El Ple resol el conflicte pel pagament de retribucions a FCC
L'oposició havia rebutjat fins a dues ocasions els informes tècnics i jurídics que avalaven el pagament
A la tercera va la vençuda. I és que han sigut necessaris tres plens municipals i una demanda presentada per l’empresa perquè finalment s’haja pogut resoldre el conflicte originat pel pagament de retribucions per objectius a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), concessionària del servei de neteja i recollida de fem a Alcoi.
Després que l’oposició rebutjara fins a dues ocasions votar a favor dels informes tècnics i jurídics que avalaven la devolució d’una mica més de 170.000 euros a la mercantil -un 4% de la factura per la prestació del servei, segons el contracte vigent- el Ple tirava avant aquest dilluns el tràmit que permet desbloquejar la situació, que es denomina aplanament. Això significa que l’Ajuntament reconeix que s’ha de pagar la retribució per objectius, tal com indiquen tots els informes pertinents.
Van votar a favor PSOE i Ciutadans, es van abstindre PP, Compromís, Podem, Vox i el regidor no adscrit i van votar en contra els dos edils de Guanyar. A l’hora de justificar la seua postura, l’oposició en bloc continua insistint en la falta de control a l’empresa per part de l’Ajuntament, mentre del costat del govern municipal es defensa la gestió referent als tècnics municipals.
Cal recordar, en aquest sentit, que fins l’any passat el control de qualitat del servei es va dur a terme amb mitjans propis del departament de Medi Ambient. Les auditories externes van començar a realitzar-se en 2021.
“A aquesta situació hem arribat per culpa de la temerària obstinació de l’oposició, que ha actuat en contra dels informes tècnics i jurídics de l’Ajuntament, generant més despesa per al Consistori. L’oposició no entén que el Ple és un òrgan administratiu i el que en ell s’aprova o denega té conseqüències jurídiques, com en aquest cas, que ens veiem obligats a fer front al pagament d’interessos i costes”, remarcava el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, que manifestava el teu «total suport» al personal tècnic d’Ajuntament, destacant especialment l’«eficiència» del seu departament.
ANTECEDENTS
A l’abril de l’any passat, amb els vots de l’oposició i en contra dels informes jurídics i tècnics aportats, l’Ajuntament acordava no pagar aquestes retribucions per objectius, raó per la qual FCC va presentar un recurs de reposició mitjançant al·legacions a l’acord plenari. Posteriorment, en el ple del 2 de juliol es debatia de nou l’assumpte, aportant-se a més la valoració d’aquest recurs de reposició mitjançant un informe per part del departament de Contractació favorable al pagament, ja que sí havia existit el control pertinent.
Malgrat aquests informes favorables, l’oposició de nou va votar en contra, desestimant el recurs de reposició plantejat per l’empresa i posant fi així a la via administrativa. Aquesta situació va abocar al contractista a presentar un recurs contenciós administratiu, del qual s’ha donat trasllat a l’Ajuntament per a contestar en un termini que venç el dimarts 15 de febrer. D’ací la urgència de convocar un Ple extraordinari.
L’informe jurídic previ «vaticina que el resultat d’aqueixa demanda no prosperarà”, és a dir, que s’ha d’acceptar el pagament a FCC rebutjat en dues ocasions, proposant la defensa lletrada que el Ple s’aplane a les pretensions de la mercantil i que reconega els fets i les circumstàncies jurídiques que es plantejaven.
Cal tindre en compte que entre les conseqüències jurídiques està, a més del pagament de la quantitat reclamada per l’empresa, l’abonament dels interessos de demora pel pagament retardat de l’import des del 8 de març fins que es faça efectiu finalment, més les costes processals. Fins al moment els interessos ascendirien a prop de 15.000 euros, a costa de conéixer quin serà l’abast de la resolució judicial.
ARGUMENTS POLÍTICS
Per part del govern municipal es va parlar de «motivació política» per a haver arribat a una «situació kafkiana», en paraules de l’alcalde Toni Francés, que responsabilitzava a l’oposició del conflicte i el sobrecost final. Una oposició que pràcticament de manera unànime no deixa d’incidir en la falta de control del treball de la concessionària, a la qual acusen d’incomplir el contracte i de prestar un servei deficient.
Amb tot, i malgrat les insistents crítiques que grups com Guanyar atribueixen a la «privatització» del servei, els informes aportats són contraris als arguments polítics de l’oposició. A més, l’Ajuntament ja havia esgotat tota via jurídica, de manera que quedava prou demostrat que ja no era viable dilatar més el procés.