El pla d’ocupació de Creu Roja inserida a 40 famílies anualment

L'objectiu és “tancar el cercle” tractant que aqueixes persones no hagen de tornar a acudir a aquesta organització

El pla d'ocupació de Creu Roja inserida a 40 famílies anualment
Atenció sobre ocupació en Creu Roja. | XAVI TEROL

Creu Roja treballa especialment atenent col·lectius vulnerables. Es tracta de persones que són derivades des de serveis socials de l’Ajuntament d’Alcoi, ja que Creu Roja treballa en col·laboració amb el consistori alcoià.

El Director Tècnic Local, Pablo Granados, explica que “treballem per a reduir els riscos d’aqueixes persones”, per la qual cosa “estem posant l’enfocament en projectes que donen autonomia a les famílies”. Afig que “la nostra meta, abans de la pandèmia, era començar a reduir programes que són més ‘asistencialistes’ i començar a potenciar més aquells projectes d’intervenció, d’apoderament de les persones”.

FAMÍLIES VULNERABLES
Les famílies que es consideren que estan en una situació d’extrema vulnerabilitat són aquelles que “tots els mesos reben menjar” del banc d’aliments. La xifra d’aquestes famílies va augmentar considerablement durant la pandèmia, aconseguint les 700, segons dades oferides per Granados. “Després vam passar a 250 i ara estem treballant a tornar a les 100 famílies que hi havia abans de la pandèmia, i fins i tot per a reduir aqueixa xifra”.

Malgrat que, l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania “han ajudat al fet que hi haja persones que ja no hagen de vindre ací, sempre hi haurà gent que necessite ajuda, perquè hi ha persones que estan fora del sistema, perquè no estan empadronades, perquè estan en situació irregular…”.

De nou, el funcionament d’aquest procediment parteix de serveis socials, departament que “valora i determina si necessiten ajuda, llavors ja venen ací, els entreguem aliments i coses d’higiene”. Aquest servei dura “6 mesos, i després es renova”.

PLA D’OCUPACIÓ
Una les iniciatives per a atorgar autonomia a les famílies és el pla d’ocupació. “Fa un temps ens vam adonar que a través de l’ocupació es podia tancar el cercle”, remarca Granados. Un projecte el funcionament del qual s’ha vist minvat per la pandèmia. “Hi ha pràctiques, formacions…això s’ha complicat”.

Respecte al citat pla d’ocupació, el Director Tècnic Local detalla que hi ha diversos professionals al càrrec i que “anualment inserim a unes 40 famílies. Aqueixa gent troba treball i deixa d’estar en aquests circuits de pobresa”. Malgrat això, destaca el fet que “no totes les famílies estan en situació de trobar treball, ja siga per edat o per altres circumstàncies, i tampoc es pot estigmatitzar i dir que el que no treballa és perquè no vol”.

Granados comenta que “és un pla bastant exigent. Es fa una valoració personalitzada, que no se centra en els dèficits, si no en les capacitats. La persona ha de complir l’itinerari, en el qual hi ha sessions individuals, grupals, en família, també cursos de capacitació professional i pràctiques laborals en empreses”.

Advertisements

Send this to a friend