El Pla d’Acció de l’Agenda Urbana està en la fase final

La idea és que arribe al Ple de setembre per a la seua aprovació

El Pla d'Acció de l'Agenda Urbana està en la fase final
El alcalde, Toni Franés, en la inauguración de la jornada de la Agenda Urbana de la pasada semana. | XAVI TEROL

Entre els mesos de juny i juliol s’ha dut a terme un procés de participació ciutadana, en el qual, els veïns i veïnes d’Alcoi han pogut realitzar les seues aportacions al Pla d’Acció de l’Agenda Urbana 2030.

A través d’aquest Pla es “identifiquen els projectes que la ciutat necessita”, segons detalla l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i es “prioritzen aquells que vagen a tindre un impacte més important a la ciutat i en la ciutadania”.

El primer edil apunta que les propostes realitzades durant el procés participatiu estan sent estudiades actualment per a “seleccionar aquelles que més coherència tenen en l’estratègia de ciutat”.

D’aquesta manera, el Pla d’Acció està en la fase final de la seua elaboració i la previsió, en paraules de Francés, és que s’emporte al Ple de setembre per a la seua aprovació. Aqueix Pla d’Acció inclourà tot el llistat d’accions a dur a terme.

Aquest vistiplau obriria la porta a “aconseguir fons d’Europa”, que se sumarien als 10 milions que Alcoi ja té “aprovats”. En aquest sentit, el primer edil indica que “hi ha 12 milions més que ja hem sol·licitat, i molts d’ells sabem que tenen una valoració molt bona i confiem que es puguen desenvolupar”.

Entre aqueixes peticions d’ajudes, està una nova convocatòria per a la zona de baixes emissions: “s’ha obert aquesta setmana i el termini finalitza el 29 de setembre. Estem molt il·lusionats perquè fins ara tots els projectes que hem presentat han obtingut molt bones puntuacions a nivell nacional i això demostra que el treball que estem fent és seriós i rigorós, que Alcoi té una estratègia molt clara, definida, treballada i madurada, i això es tradueix en aqueix suport que estem rebent”.

En l’estratègia conjunta que suposa l’Agenda Urbana apareixen nombrosos projectes, com a “actuacions a nivell de barri, la rehabilitació d’edificis públics, com El Camí 40, per a la pinacoteca municipal i el museu de Camilo Sesto, que ja està licitat, però per al qual volem obtindre major finançament per part del Ministeri”, afig que “també hi ha actuacions en gestió de residus”.

Francés ho té clar quant a la repercussió d’aquest full de ruta en benefici dels alcoians, i en la seua qualitat de vida: “si parlem de zona de baixes emissions, estem parlant de menys contaminació, de poder aprofitar més espais públics; si parlem de renaturalització, estem parlant de reduir la temperatura que hi ha en la pròpia ciutat”.

De cara a l’execució d’alguns d’aquests projectes, Francés avança que els que ja compten amb finançament són els que previsiblement abans siguen una realitat, com és el cas del de renaturalització, el Pla de Sostenibilitat Turística o la zona de baixes emissions.

S’ha de tindre en compte que són molts els projectes els englobats en l’Agenda Urbana, i que aquesta és “molt ambiciosa”, per la qual cosa “segurament no podrem complir amb tots els projectes que ens hem marcat d’ací a 2030, perquè per la pròpia capacitat de gestió i finançament no serà possible”. Malgrat això, el primer edil remarca que és molt important en aquest camí l’indicat inicialment: identificar les necessitats i prioritzar-les.

Advertisements

Send this to a friend