El perill de la procesionaria per als gossos i gats
La procesionaria ja ha sigut vista pels pins i els carrers d’Alcoi. Des de febrer fins a abril, i tenint en compte les zones i la climatologia, les erugues abandonen el niu o bolsón baixant a terra i formant les típiques processons, s’ací el seu nom. En aquesta època és si cap en la que major atenció cal prestar, ja que les erugues es troben accessibles a l’abast dels xiquets i de les mascotes.
En el segon cas, pot arribar a ser mortal per als animals, tant si la xuplen o se la mengen, això es deu al fet que els pèls de la procesionaria té una substància urticant. Alguns signes d’alarma a tindre en compte tant en gossos com gats són si respira de forma accelerada o es mostra alterat i nerviós, si tracta de refregar-se amb el sòl, si se li unfla la cara o les parpelles.
Alguns veterinaris donen recomanacions a l’hora d’actuar en primers auxilis, entre les quals es troba netejar la zona afectada, preferiblement amb sèrum fisiològic, i si no pot ser amb aigua. La forma de netejar la zona és tractant que l’animal no s’engula l’aigua ja que la intenció és traure fóra els pèls de la procesionaria. S’ha d’evitar que el gos es rasque, i òbviament acudir com més prompte millor al veterinari
A Alcoi s’han dut a terme diverses actuacions dins de la campanya d’enguany, el mes de juliol passat es va realitzar la col·locació de paranys per a la procesionaria en els punts de major risc. El regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez, explica que en relació al problema de la procesionaria es treballa en dues línies: a nivell preventiu, on s’està provant amb la denominada endoterapia (consisteix en la realització de trepants en el tronc de la conífera per a generar una cambra i omplir-la d’insecticida) i tractaments directes per a l’eliminació d’erugues.