El perfil de l’alberg de transeünts: espanyols d’entre 50 i 70 anys
Segons dades de Creu Roja Alcoi, per aquestes instal·lacions passen unes 200 persones a l'any
Creu Roja compta amb l’alberg de transeünts, mitjançant el qual s’atén les persones sense sostre.
El Director Tècnic Local de Creu Roja, Pablo Granados, argumenta que “una persona sense sostre no és únicament aquella que viu al carrer, si no també aquella que està en un pis pastera o d’okupa”.
Actualment, “el centre de dia de l’alberg l’obrim tres dies a la setmana perquè puguen dutxar-se, llavar la roba, a més de que estiguen en contacte amb el circuit de serveis socials, per a tramitar algun tipus d’ajuda…”, detalla Granats.
Per part seua, el responsable de l’alberg de transeünts, Josele España, comenta que des de l’alberg també es fa un seguiment de la “pauta terapèutica” dels usuaris, “els preguntem si han d’anar al metge, els oferim acompanyament”.
D’aquesta manera, l’objectiu d’oferir una atenció integral per part de Creu Roja també s’extrapola a l’alberg de transeünts: “abans l’alberg estava limitat al fet que la persona anara a dormir. Ara atenem persones en situació irregular, que són ací de pas…i d’alguna manera els ajudem al fet que puguen fer aqueix viatge migratori tan bé com siga possible”.
Segons España, a l’any passen unes 200 persones per l’alberg d’Alcoi, sent el perfil habitual actual el d’espanyols d’una edat mitjana d’entre 50-70 anys.
L’alberg compta amb 20 places, i la seua ocupació “és variable”. I és que, en aquest sentit, afecta la temporada del camp, en la qual pot haver-hi major trànsit de persones que es desplacen i que passen per Alcoi, igual que en el cas del perfil d’usuaris, es tenen en compte els processos migratoris: “afecten els conflictes polítics o si algun país obri les fronteres”.
Per a acudir a l’alberg, la persona pot ser remesa per Serveis Socials en determinats casos o tindre una passada de la Policia Local per a passar la nit.