El MUBAG presenta una exposició inèdita de l’artista i arquitecte Miguel Abad Miró

Fins al 28 de gener es podrà contemplar la col·lecció, propietat de la família del caricaturista Ricardo Fuente, gran amic de l'autor alcoià

El MUBAG presenta una exposició inèdita
Els comissaris de l’exposició al costat del diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro.

El Museu de Belles arts Gravina exposa per primera vegada una cuidada selecció de dibuixos de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró. Un total de 91 treballs componen aquesta atractiva mostra, que podrà visitar-se fins al pròxim 28 de gener i les obres del qual han sigut cedides per la família del caricaturista Ricardo Fuente, gran amic de l’autor.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha inaugurat  aquesta nova proposta al costat del director del MUBAG, Jorge Soler, i els comissaris de la mostra, la tècnic del museu María Gazabat i l’historiador i investigador de la Universitat de València Pablo Sánchez Izquierdo. L’acte ha comptat també amb la presència de la recentment nomenada directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar.

“Miguel Abad Miró és un referent en l’àmbit artístic i per això, i amb l’objectiu d’acostar el seu meravellós llegat a tota la nostra província i als milers de turistes que ens visiten, hem volgut realitzar aquesta mostra, per a difondre la bellesa de la seua obra i l’afecte amb el qual va tractar totes les seues creacions”, ha assenyalat el diputat.

Sota el títol ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’, l’exposició reuneix un total de noranta obres en suport paper i una sobre cartó. Les tècniques emprades són molt diverses, des de llapis compost, carbonet, sépia o sanguina fins a tinta, pastís, aquarel·la, gravat o grafit, utilitzada aquesta última fins a 47 dibuixos.

A través de set àmbits temàtics, el visitant podrà gaudir d’un recorregut per ‘Abad i Font, una amistat compromesa’, ‘La ciutat adormida’, ‘La figuració reconvertida’, ‘Temes religiosos’, ‘Oda a la maternitat’, ‘Evolució cap a l’abstracció’ i ‘Rostres de la seua vida’. A més, la mostra inclou la projecció visual ‘L’àlbum familiar de la col·lecció Ricardo Fuente’ amb tretze instantànies inèdites en les quals apareixen els dos artistes i les seues famílies.

Ricardo Fuente Caamaño va entregar al MUBAG, en préstec temporal, el llegat de més de 180 peces -esbossos, anotacions i dibuixos datats entre 1934 i 1992- que Abad Miró (Alcoi 1912-1994) va intercanviar amb el seu gran amic, el caricaturista Ricardo Fuente Alcocer (Madrid, 1906-1986). Des de l’arribada de la col·lecció, l’equip del museu va realitzar un primer inventari per a la seua catalogació i posterior digitalització en l’Arxiu de la Diputació. A més, el conjunt íntegrament ha sigut tractat en el Laboratori de Restauració del MUBAG.

“Miguel Abad Miró va ser íntim amic de Ricardo, la qual cosa explica que aquest reunira la col·lecció que hui presentem per primera vegada al públic en aquest museu”, ha manifestat Jorge Soler, qui ha destacat la “enorme tenacitat i resiliència” de l’artista.

En aquest sentit, els comissaris de la mostra han explicat que l’exposició “no sols sorprén pel seu gran valor artístic, sinó també per l’entranyable història que l’embolica, la bonica relació d’amistat entre Abad i Font”.

Miguel Abad Miró

L’artista alcoià Miguel Abad Miró va nàixer en el si d’una família acomodada. Nebot polític del pintor Lorenzo Casanova i cosí germà de l’escriptor Gabriel Miró, la seua formació artística va començar a l’Escola Industrial d’Alcoi, en l’estudi de Pascual Espinós i en l’acadèmia de Fernando Cabrera Gisbert.

En 1933 va iniciar Arquitectura a Madrid i va seguir la seua preparació en el Cercle de Belles arts. Ja a Alacant, i en plena Guerra Civil, es va unir al bàndol republicà, va col·laborar amb Altaveu del Front, organització cultural comunista i, al costat de Font Alcocer, va ser il·lustrador en la revista La nostra Bandera. En finalitzar la contesa, tots dos artistes van ser empresonats en el Reformatori d’Adults de Benalúa, on van compartir afició i amistat amb Gastón Castelló, Miguel Hernández i Melchor Aracil, entre altres.

Després de col·laborar en l’estudi d’arquitectura de Miguel López i muntar el seu propi taller de pintura a Alacant, va tornar a presó i en 1951, de nou al carrer, va decidir acabar els seus estudis d’Arquitectura a Madrid, on Ricardo Fuente li va obrir les portes de la seua casa. Nou anys més tard va iniciar una nova vida com a professor universitari a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Sevilla, exercint la càtedra de Dibuix Arquitectònic. Es va jubilar en 1978, i, dos anys després, va fixar la seua residència a Alcoi.

Finalment, Juan de Dios Navarro ha convidat a la ciutadania a gaudir d’aquesta nova proposta cultural i ha ressaltat la labor que realitza, tant la Diputació d’Alacant com el Museu de Belles arts Gravina, “per a posar en valor i difondre el brillant treball dels artistes de la nostra província”. “Sens dubte, el millor lloc per a dur a terme aquest propòsit és el MUBAG”, ha afegit.

Advertisements

Send this to a friend