El món laboral sota la perspectiva de la igualtat

Un total d'11 dones mostren, en una campanya, el seu treball en llocs 'masculinitzats'

El món laboral sota la perspectiva de la igualtat
Lucía Catalá, enginyera del servei elèctric. | XAVI TEROL

“Sempre he tingut clar que volia ser enginyera, fins i tot el primer dia de carrera quan em vaig trobar que era l’única dona entre 150 homes”. Aquesta afirmació és de Lucía Catalá, enginyera del servei elèctric de l’Ajuntament d’Alcoi i una de les protagonistes de la campanya de visibilització llançada pel citat consistori per a donar a conéixer a dones de la plantilla que exerceixen un lloc de treball ‘masculiniizat’.

Catalá i altres 10 dones protagonitzen, cadascuna d’elles, un vídeo en el qual expliquen el seu càrrec i les labors que duen a terme en el seu dia a dia. En alguns casos es tracta de les primeres dones que van entrar a formar part d’un departament i en uns altres, de les úniques amb el seu títol dins de la plantilla.

Per exemple, Daura és la primer dona que va entrar en el cos de la Policia Local d’Alcoi fa ja 38 anys, en el vídeo, relata que en aqueix moment hi havia 90 homes i que actualment hi ha 12 dones i 65 homes.

Ángela va començar fa 21 anys en la brigada d’Obres i Serveis i és una de les 2 dones que actualment treballen en la citada brigada, juntament amb María José.

El món laboral sota la perspectiva de la igualtat
Zoila Mira, arquitecta tècnica. | XAVI TEROL

Zoila Mira és l’única dona que, fins ara, ha ocupat un lloc d’arquitecta tècnica i té al seu càrrec la brigada d’Obres i del Cementeri. En el vídeo, Mira assegura que la vocació li ve “de xicoteta”, ja que “tenia molt clar el que volia i per a mi ha sigut un repte entrar en un món dominat pels homes”.

Des del departament d’Igualtat i des del propi Ajuntament d’Alcoi s’estan publicant aquests vídeos i també una imatge de cadascuna de les protagonistes realitzant un hobby, a manera de reflexió sobre quin treball podrien exercir basant-se en aqueixa imatge.

PLA D’IGUALTAT DE LA PLANTILLA
Amb aquesta campanya es pretén complir un dels objectius marcats dins de l’I Pla d’Igualtat de la Plantilla de l’Ajuntament d’Alcoi 2020-2024, per a l’elaboració del qual s’ha realitzat prèviament un diagnòstic de la plantilla per part d’una consultoria per a mostrar posteriorment una ‘radiografia’ de la mateixa i saber en quins punts actuar.

Així ho explica l’agent d’Igualtat, Rut Tomás, una de les membres de l’equip de la Unitat d’Igualtat, del qual també formen part les tècniques de promoció d’Igualtat, Alicia López i María Sellés, unitat de la qual va sorgir la idea de realitzar aquesta campanya de visibilització que actualment està en marxa i amb la qual es pretén trencar estereotips a més de que altres dones, o xiquetes, tinguen referents professionals en àmbits laborals ‘masculinitzats’ tradicionalment.

Tomás aclareix que dins del Pla hi ha 11 àrees determinades, com per exemple, el procés de selecció i contractació, la formació, la classificació professional i infrarepresentació femenina o les condicions de treball; i que dins de cadascuna d’elles hi ha objectius específics que complir, com és el cas de la campanya que mostra la infrarepresentació femenina dins de la plantilla.

La vigència del Pla és fins al 2024, període durant el qual s’han de realitzar les 66 accions que ho conformen.

L’agent d’Igualtat argumenta que a causa de la pandèmia de la Covid-19, la implantació del Pla s’ha alentit, no obstant això, aquest document ja és una realitat, del qual han format part persones de diversos àmbits a través de la creació d’una Comissió Permanent d’Igualtat.

Send this to a friend