El món de la Festa dóna suport a la decisió de l’Ajuntament i l’ASJ

El fet que les festes de Moros i Cristians d’Alcoi no es pogueren celebrar enguany era tan irremeiable que l’única opció possible és la resignació, almenys en aqueix sentiment coincideix el món de la Festa, igual que en el suport d’aquesta decisió comunicada per l’Ajuntament d’Alcoi i l’Associació de Sant Jordi (ASJ) la setmana passada.

Els diferents càrrecs festers que haurien d’haver desfilat per Sant Nicolau fa unes setmanes, la família del Sant Jordiet i també les filaes que haurien d’ostentar les alferecies l’any vinent 2021 i que no ho faran, consideren que l’opció adoptada és la correcta i que a més era “la crònica d’una mort anunciada”, en paraules de l’alferes moro de la filà Ligeros, Rafael Aracil.

L’edil de Festes de l’Ajuntament d’Alcoi, Carol Ortiz, comenta que “al principi teníem esperança, però mirant a llarg termini no l’hem vist possible. Ha arribat el moment de tancar el cercle i continuar treballant per les pròximes festes que seran les més grans que es puga”. Encara que se segueix a l’espera de l’evolució de la pandèmia i de les pautes de les autoritats sanitàries, Ortiz detalla que “s’han proposat diverses dates però no sabem quan acabarà això i a més, tot canvia d’un dia per a l’altre”. L’edil assenyala que “no podem arriscar la vida de ningú” i que les festes de Moros i Cristians són de “molt de contacte” i que la seua celebració en 2020, a causa de la pandèmia, no és viable.

VISIÓ DELS CÀRRECS

Els capitans, alferes i Sant Jordiet, són algunes de les persones més afectades per l’ajornament de les festes, igual que succeeix amb la resta de filaes i altres sectors.
En el cas del capità cristià, Alfonso Moreno, de la filà Muntanyesos, argumenta que “és una decisió dura però s’havia de prendre” i que ara “cal mentalitzar-se”, encara que fa broma dient que “porte esperant per a fer el càrrec 16 anys, que més dóna que siguen 17”. Respecte al plantejament inicial de fer les festes després de l’estiu, explica que “no era partidari de fer una festa light, o es fan com s’han de fer, com estem acostumats o no es fan”. El Capità Cristià considera que ara és moment de mantenir la il·lusió per les festes i a més, agraeix “el suport del poble d’Alcoi”.

Per part seua, l’alferes cristià de la filà Creuats, Chimo Brotons, al·lega que “véiem molt difícil que es feren enguany. Ara almenys no estem en la incertesa de si es faran enguany o no”. A pesar que assegura estar “tranquil per la decisió, estem una mica desanimats. Fa dos mesos que hem perdut el contacte amb les filaes… és com si hagueren passat les festes i no ens haguérem assabentat. La gent fa broma amb què serem els càrrecs més llargs però realment no hi ha activitat”. Brotons fa broma dient que “per a una vegada que decidim tirar cap avant i fer un càrrec, succeeix això” i es planteja que és probable que s’hagen de realitzar modificacions en certs vestits, com per exemple, en el cas dels xiquets, pel temps que haurà passat des de la confecció fins que tinguen lloc les festes.

“Toca esperar a veure en el 2021 es reuneixen les condicions sanitàries per a poder portar-les a efecte”. Així assumeix Rafael Tortosa, capità moro de la filà Cordó, l’ajornament definitiu dels Moros i Cristians, i explica que si es donara el cas que se celebren l’any vinent “la meua família de València, la meua filla major, sí que podria participar en el càrrec, ja que enguany li era impossible”. Tortosa assegura que esperen les festes “amb molta il·lusió i resignats, no queda una altra” i trasllada un missatge a la ciutadania. “En nom de la filà agraïsc totes les mostres d’afecte i d’ànim, i que no tinguen dubte que estarem a l’altura quan es puga demostrar”.

Finalment, l’alferes moro de la filà Ligeros, Rafael Aracil, al·lega que “ha sigut una decisió prudent, i sobretot, conseqüent amb la situació que estem vivint. Hauríem volgut que foren quan tocaven però no ha pogut ser” i afig que “com ja han passat les dates en les quals s’haurien d’haver celebrat ja no és tanta la ‘morriña’”. El toc humorístic no mancada. “M’estan donant l’enhorabona una altra vegada”, ja que és com si haguera sigut nomenat una altra vegada Alferes Moro. “Quan puguem ajuntar-nos una altra vegada en la filà reprendrem el cuquet de les festes i tornarem a gaudir”, conclou Aracil.

LA VERSIÓ POSITIVA

Fernando Rius Mestre continuarà ostentant el càrrec de Sant Jordiet fins que tinguen lloc les festes. El seu pare, Fernando Rius, comenta que “Fer no deixa de ser un xiquet i li hem donat la versió del got mig ple”, i per aqueix motiu, explica que “li hem donat una mica la volta a la truita i li hem dit que ha fet història perquè en la història recent no hi ha un Sant Jordiet que ho haja fet dos anys i que tindrà més temps per a practicar fer de cap”. D’altra banda, Fernando Rius explica que el xicotet fester ja ha agafat una mica d’“experiència” com Sant Jordiet i que els ha preguntat pels actes i esdeveniments als quals fins fa dos mesos estava acudint.

El pare de Sant Jordiet també es mostra a favor de la decisió. “Sempre hem defensat que el primer és la salut”. En tractar-se d’un xiquet, Rius comenta que serà necessari revisar el vestit, i que per exemple, “la túnica li ve a mesura de com és ara” i també assenyala que les 23.000 fletxes de l’Aparició ja estan fabricades, i que quan siga possible parlaran amb l’empresa per a remenar una possible solució, ja que en elles apareix l’any 2020.

ALFERECIES ENDARRERIDES

D’altra banda, la filà Alcodianos i Mudèjars ostentaven les alferecies del bàndol cristià i moro respectivament l’any vinent 2021, alguna cosa que no serà possible. Els primers trons de totes dues filaes coincideixen a donar suport a la decisió de no fer les festes de Moros i Cristians enguany.

El primer tro de la filà Alcodianos, Ismael Juan Gisbert, enumera les diverses raons per les quals estan d’acord. “Primer perquè el tema sanitari no està com per a festes, segon, perquè tampoc crec que els ànims estiguen per a això, i tercer, en l’àmbit fester, fer dues festes en sis mesos és una barbaritat, per les característiques dels nostres Moros i Cristians”, fent al·lusió a la possibilitat que existia de fer-los després de l’estiu, a pesar que puntualitza que “teníem ja moltes coses fetes i avançades, ara tenim més temps, continuarem treballant però més relaxadament”. Gisbert comenta que l’alferes de la filà també està d’acord amb la decisió presa.

En el cas de la filà Mudèjars, el seu primer tro, Carlos Alemany, reitera que “era el més assenyat, per als càrrecs actuals i per als quals entrarem. Poc més podem fer, no ha sigut una situació donada per capritx, és una emergència sanitària i és el que toca fer”. Alemany explica que “l’alferes entén la situació i pensa que és el millor, al principi sí que va ser un moment de més incertesa”. El primer tro afig que “des de la filà fem costat a l’Associació i a l’Ajuntament, i en les reunions que hem anat encaminats en la línia de la decisió que s’ha pres, i fer-les quan es puga per a gaudir-les al màxim possible”.

Foto: Aparició de Sant Jordiet de les festes de l’any passat

Send this to a friend