El Molinar resisteix a la sequera i afronta l’estiu en bon estat

Els aqüífers estan resistint a la falta de precipitacions i la situació és de normalitat. El Molinar concretament gaudeix d'excel·lent salut

Insisteixen en les bones dades de l'aqüífer del Molinar
Manantial del Molinar. | ARXIU

Malgrat les precipitacions dels últims dies, la falta de pluja és, a punt d’acabar el cinqué mes de l’any, una realitat i si comparem la situació actual amb la de l’any passat, que va ser excepcionalment humit, la diferència és realment significativa. I és que fins ahir divendres portàvem recollits a penes 56 litres per metre quadrat a Alcoi –segons dades registrades pel pluviòmetre del Cercle Industrial– mentre que en 2022 a hores d’ara d’any ja s’havien comptabilitzat 637 litres a la ciutat.
Precisament per aquest motiu, i a la vista de les previsions que apunten a una recta final de primavera plujosa, esperant així que milloren les reserves hídriques, podem apuntar que els aqüífers estan resistint i la situació és de normalitat en el que suposa el subministrament d’aigua. En aquest sentit, tant des de l’Ajuntament com des de l’empresa concessionària de la gestió d’aquest servei, Aqualia, destaquen la bona salut del principal brollador que proveeix a la ciutat d’Alcoi, el Molinar, que representa al voltant del 70% de l’aigua que es consumeix en el municipi en aquests moments, per la qual cosa afronta l’estiu en condicions.
Cal significar que des de l’any 2003 que es té registre, el volum captat del Molinar ha anat descendint gradualment des dels quasi 6’8 milions de metres cúbics de fa vint anys, als 2’3 milions comptabilitzats en 2022, última dada disponible. En això influeixen diverses qüestions, no sols la incidència de les precipitacions, sinó també les mesures d’estalvi d’aigua posades en marxa, a més de les actuacions i millores implementades en la xarxa de proveïment, que permeten una major eficiència i aprofitament del propi brollador.
Respecte al nivell mitjà de l’aqüífer i la seua situació actual derivada de la sequera que ve patint gran part del territori espanyol enguany, les dades aportades per l’empresa concessionària reflecteixen un nivell òptim del brollador, que es troba a 3,7 metres, un valor molt semblant als 4 metres de l’any passat ara com ara, malgrat la diferència tan engruixada de precipitacions. Matías Serna, cap de servei d’Aqualia, apunta que fins a 2 metres es considera una altura acceptable.
Cal recordar que històricament hi ha hagut èpoques en què el brollador no contenia aigua –per exemple des de mitjan dècada dels 90 fins a 2010 aproximadament– i això era degut a la sequera que patia Espanya en aquell moment – l’habitual a Alcoi són uns 500 litres d’aigua a l’any– posant de debò perille les reserves hídriques i per tant, el proveïment de la població.
Una altra qüestió transcendental parlant de l’aprofitament de l’aqüífer del Molinar és que fins a 1979 les aigües que arribaven a la ciutat ho feien per gravetat, però per aquells anys es va procedir a realitzar un pou per a l’extracció d’aigües mitjançant bombes. Segons explica el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, en aquella intervenció va ser fonamental la col·laboració de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, que va resoldre tècnicament aquell repte al qual s’enfrontava l’Ajuntament d’Alcoi, ja que es considerava que la solució plantejada de l’excavació de pous podria representar una amenaça per al brollador, comprometent el futur del principal proveïdor d’aigua a la ciutat. Finalment, el projecte li va valdre l’IGME ser mereixedor de la Medalla d’Or de la ciutat.
Això demostra, segons el parer del regidor, que “al llarg dels anys s’han pres mesures encaminades a garantir el subministrament, però sobretot el perfecte estat d’un recurs tan valuós per a aquesta ciutat, i ara estem recollint els fruits, seguirem en aquesta línia”, conclou Martínez.

Advertisements

Send this to a friend