El Grup de Danses Sant Jordi dedica un ‘nano’ a Isabel-Clara Simó
En marxa hi ha un procés de restauració i creació de nous ‘nanos’
El Grup de Danses Sant Jordi es troba immers en un procés de restauració de ‘nanos’ centenaris i creació de nous ‘nanos’ inspirats en personatges d’Alcoi, amb l’objectiu de continuar posant en valor aquestes peces, “molt valorades en les festes de la nostra població”, segons assenyalen des del citat grup.
Des del Sant Jordi recorden que va ser en els anys 90 quan es van localitzar alguns antics ‘nanos’ i caps de gegants’ que van ser restaurats per Alejandro Soler, representant diferents ètnies de les quatre parts del món, Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica, tal com detallen.
Amb el pas del temps i el gran ús que es fa d’aquestes peces “fa que necessiten diverses restauracions i passar a ser el que són, una valuosa peça d’exposició”.
Amb aquesta idea, el Grup de Danses Sant Jordi va començar fa un temps a buscar un artesà que elaborara els nous ‘cabuts’ amb l’estil desitjat pels membres d’aquest grup i que “no foren a l’estil dels ‘ninots de falla’ actuals i que representaren el més fidelment a personatges de la cultura i/o populars alcoians o de la cultura valenciana”.
En aquest procés, van localitzar a Federico Romanguera, artesà de Potries.
Ara, el Grup de Danses Sant Jordi ha donat a conéixer un dels sis nous ‘nanos’ dedicats a personatges alcoians, sent la triada l’escriptora Isabel-Clara Simó, ja que consideren que encara que ella “no està relacionada directament amb el món de les danses”, sí que és una “persona que tothom puga identificar fàcilment amb la cultura alcoiana”, i a més, indiquen que “el que nosaltres intentem en cada actuació és contar una història, i ella era una gran comptadora d’històries”.
Així mateix, també han sigut restaurats els ‘nanos’ centenaris.
El Grup de Danses Sant Jordi té la idea de realitzar una exposició pròximament sobre el procés creatiu i una trobada amb diversos grups, per a presentar oficialment els nous ‘nanos’.