El govern renuncia a recórrer la sentència de la conversió en zona de vianants per no entrar en guerra amb els veïns

Això suposa acceptar l'anul·lació de l'ordenança i per tant retornar el trànsit als carrers

El govern renuncia a recórrer la sentència de la conversió en zona de vianants per no entrar en guerra amb els veïns
Ambient que mostrava el dijous a la vesprada el carrer Sant Llorenç, una de les afectades per la reversió que tornarà al seu estat original. | XAVI TEROL

El govern municipal (PSOE i Compromís) ha canviat d’opinió i fa marxa enrere en el seu anunci de recórrer la sentència favorable als veïns que anul·la l’ordenança de conversió en zona de vianants del Centre. El motiu d’este gir d’esdeveniments no és un altre que la negativa del govern a entrar en guerra amb els denunciants. “No recorrerem la sentència perquè no volem que este assumpte supose una fractura social. Com va dir l’alcalde, Toni Francés, a l’inici de la legislatura, este govern vol afrontar este nou període amb humilitat i diàleg, escoltar la gent i tendir llaços per a un millor enteniment”, assenyalava el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, en una compareixença que va tindre lloc en el matí del dijous.

I afegia: “Hem escoltat els veïns expressar-se en termes de ‘guerra’ i ‘batalla’ judicial i l’Ajuntament d’Alcoi i este govern no vol estar enfrontat amb ningú. Amb la judicialització d’este assumpte i amb una sentència, favorable o desfavorable, perdem tots com a societat i això no és el que busquem amb la conversió en zona de vianants”.

Amb tot, i malgrat que Martínez puntualitza que amb esta decisió el govern municipal no està renunciant a la conversió en zona de vianants, la mesura suposa acceptar la nul·litat de l’ordenança, tal com va declarar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i, en conseqüència, iniciar el procés per a revertir els canvis que es van introduir en el trànsit rodat del Centre, fa dos anys i mig, restablint així la circulació en tot l’àmbit de la conversió en zona de vianants, que recordem afectava uns vint carrers del barri antic.

Esta circumstància planteja problemes en part del sector hostaler de la zona, especialment als carrers adjacents a Sant Francesc i Sant Josep, que havien aprofitat la conversió en zona de vianants per a traure terrasses a l’exterior dels seus establiments. “Ara hi haurà gent a la qual la retirada de la conversió en zona de vianants pot afectar el seu negoci. Cal s’empàtics amb ells també”, assenyala el president de l’associació de comerciants Al Centro, Alejandro Cerro, qui assumeix que “això, com tot, té dues cares i mai plou a gust de tots (…) Potser molta gent a favor que no s’ha significat de manera clara, ara ho fa”, però en l’entitat “hi ha gent en contra i molta a favor. S’ha polititzat el tema. És fals que tot el comerç estiga en contra de la conversió en zona de vianants, com s’ha donat a entendre per part d’alguns”.

María José Francés, de Guaita, és una de les quals s’ha mostrat públicament partidària des del principi, per la qual cosa ara no oculta el seu disgust: “Caldrà asseure’s a parlar, però comencem ja”. I explica la seua postura: “Jo estic a favor perquè m’ha beneficiat, faig més caixa que quan estava en l’Eixample, i la majoria de clients m’han felicitat pel canvi, veuen esta botiga més accessible”.

Finalitza apuntant que “hi ha hagut una campanya donant a entendre que la conversió en zona de vianants estava mal feta i per això hi ha hagut una sentència en contra, i això no és així, és un defecte de forma, així que ens asseurem i fer-ho bé ara”, insisteix. Cal recordar que l’alt tribunal revoca l’ordenança per un defecte de forma, no entrant a “qüestionar la conversió en zona de vianants, sinó que simplement assenyalava que la documentació exposada en la consulta pública del procés participatiu havia sigut insuficient”, remarcava l’edil de Mobilitat en roda de premsa.

També deixava patent el seu malestar una altra comerciant del carrer Sant Llorenç, Sole Casas, propietària de Koketo. “Ens han usat com a arma política, però les conseqüències les paguem nosaltres (…) Jo soc comerciant i viu en el Centre i estic a favor de la conversió en zona de vianants. Ens ha costat molt arribar ací (…) Crec que s’hauria de recórrer la sentència (…)Si s’ha de fer més prompte que tard, per què tirar-la arrere ara?”.

“És absurd”, exposa un altre comerciant, “crec que s’haurien d’haver valorat els pros i els contres abans de revertir la situació, això no beneficia a ningú”, es queixa Miguel Company, d’Òptica Núria.

No obstant això, també entre els empresaris del sector hi ha opinions de rebuig a les mesures de conversió en zona de vianants. “S’ha començat la casa per la teulada, no hi ha facilitat d’aparcament, falta accessibilitat, primer les infraestructures necessàries i després convertir en zona de vianants. Primer caldria dinamitzar, hi ha molts comerços tancats (…) Hem perdut a la comarca, sobre un 40%, els clients em diuen que falta aparcament i senyalística”, comenta Rafa Pérez, que en este cas parla com a president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Comerç d’Alcoi (ACECA).

ORDENANÇA DE BAIXES EMISSIONS
En paraules del regidor, “treballarem a consciència per a buscar un punt d’acord entre tots”. Per a això, s’aprofitarà l’elaboració de l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions, de la qual Alcoi està obligada a disposar per ser una ciutat de més de 50.000 habitants. En este sentit, es redactarà un estudi en profunditat que constate l’estat en el qual es troba el municipi i detall les solucions que es puguen adoptar, mitjançant un procés de participació ciutadana.

Però de moment, l’ordenança de conversió en zona de vianants deixarà d’estar vigent de manera imminent. Primer, el govern municipal portarà al Ple de novembre la decisió i una vegada tire avant, esta es comunicarà al jutjat. A partir d’ací començarà a eliminar-se la senyalització i la circulació tornarà progressivament al seu estat original als carrers afectats.

“Les 50 persones que vam posar la denúncia fem una valoració positiva, estem molt contents. És un recurs que estava perdut per endavant. Pensem que és un bon pas cap al diàleg”, declara Cristina Richart, portaveu de Centro Digno, que preguntada per quin és la principal reivindicació de la plataforma, respon: “Volem un accés restringit excepte per a residents, com en altres ciutats”.

I respecte al possible perjudici econòmic per als locals amb terrassa que es vegen obligats a retirar-la a causa de la sentència, Richart comenta que “jo tinc molts amics hostalers, els veïns no s’oposaran mai al fet que hi haja terrasses, però això ha sigut un ‘divideix i venceràs’, ens han enfrontat, eixa és la conclusió a la qual hem arribat”, assegura.

Pot llegir més reaccions en l’article complet publicat en l’edició en paper de El Nostre del dissabte 21 d’octubre de 2023.

Send this to a friend