El focus en l’exercici i la nutrició com a teràpia
S'ha presentat una nova edició de la Trobada d'investigadors

Del 7 al 9 de maig, el Centre d’Art d’Alcoi (CADA) serà l’escenari de la pròxima Trobada d’investigadors en càncer Ciutat d’Alcoi, una iniciativa que consolida la seua rellevància com a espai de difusió científica i de connexió amb la ciutadania. Organitzada pel club Més que un Trail, aquesta edició se centrarà en el paper fonamental de l’exercici físic, el metabolisme i la nutrició en la lluita contra el càncer, amb el lema ‘Impulsant la vida: metabolisme, exercici i nutrició contra el càncer’.
El director de la trobada, José Antonio López, va subratllar que l’esdeveniment “no és un congrés científic més”, sinó una proposta amb “arrels més fortes”, impulsada per l’esperit solidari del Trail d’Alcoi i els valors que compartixen amb la investigació. López va recordar que més de 280.000 persones seran diagnosticades de càncer en 2025, però va apuntar que “estem millorant en supervivència i reduint la mortalitat”, i que els hàbits de vida saludables poden ser clau tant en la prevenció com en el tractament.
La trobada es dividirà en dues parts: una conferència oberta al públic el dia 7 per la vesprada, pensada per apropar la ciència a la ciutadania, i dues jornades científiques els dies 8 i 9, amb la participació d’investigadors de primer nivell, entre ells Carolina Espina, de la Fundació per al desenvolupament de l’oncologia (FUNDESO). Paco Fuster, president de Més que un Trail, va destacar l’entusiasme de l’organització i la preparació “amb molt de carinyo” d’aquesta trobada, que també oferirà una beca per a joves investigadors en col·laboració amb ASEICA.
Des de l’àmbit sanitari, Alfredo Rizo, gerent del Departament de Salut d’Alcoi i oncòleg, va afirmar que és “un honor” acollir una trobada d’aquestes característiques i va animar la ciutadania a participar: “És un model d’èxit de difusió del càncer”.
La col·laboració institucional també és clau. Alberto Belda, regidor de l’Ajuntament d’Alcoi, va insistir en la importància de “posar la ciència per davant” davant els discursos que la desprestigien, i va destacar l’aliança entre administració, universitat, sanitat i societat civil. Pau Bernabeu, des del Campus d’Alcoi de la UPV, va defensar que aquestes iniciatives han de créixer i convertir-se en un referent, demanant una estructura organitzativa sòlida que no depenga només de l’impuls personal, en aquest cas, de Paco Fuster.
Finalment, Marisa Caparrós, representant de FISABIO, va posar en valor el caràcter “proper i local” de la trobada, amb ponents de gran prestigi i espai per a la joventut investigadora, fonamental per al futur.
Amb una programació científica de gran qualitat i un enfocament social, Alcoi es posiciona, un any més, com a referent en la divulgació i la investigació oncològica.