El dibuix, a les mans de Rigoberto Soler
María Jesús Soler va parlar sobre l’obra de son tio
‘Rigoberto Soler y el arte del dibujo. Ojo atento, mano lúcida’ és el nom de la conferència, o més ben dit, xarrada, oferida per la neboda de l’artista alcoià, María Jesús Soler, aquesta setmana en Fundación Mutua Levante –entitat que compta amb una exposició permanent de part de l’obra de Soler–.
La ponent és l’autora de la biografia de Rigoberto, un llibre del qual va parlar unes certes coses en l’esmentada xarrada, la qual es va centrar especialment en la part del dibuix: “per a pintar de la forma que ho feia Rigoberto calia que dibuixara, que fera una composició, posara unes línies i fera una labor d’observació”. Sobre la seua obra, va afirmar que “té un llenguatge propi”.
A més de parlar sobre diverses de les seues obres, molt variades quant a tipus i característiques, des de propis dibuixos, a paisatges, retrats o escenes, María Jesús Soler va aprofundir en alguns aspectes personals de l’artista i va contar algunes anècdotes, com quan Rigoberto Soler va arribar a Eivissa i va batejar una platja de Santa Eulalia com Niu Blau, nom pel qual se la coneix hui dia, deixant arrere la nomenclatura que tenia prèviament. “Va marxar en un vaixell amb una caseta que va muntar a la platja i va començar a viure allí. On estava era la desembocadura d’un riu de la qual es proveïa perquè no tenia ni llum ni aigua”, va explicar.
En la part més artística, va assenyalar que “no era un pintor d’avantguarda, però sí modern” al qual li agradava “captar l’interior, la tristesa o el moment”.
Durant la xarrada, la neboda de l’artista alcoià va mostrar molt variades obres de Rigoberto Soler, detallant alguns aspectes com la intensitat de les línies dels seus dibuixos o fins i tot obres inconcluses, tot depenent del que volguera expressar encara que va remarcar que “tota obra depén de la interpretació que fa la persona que l’està mirant”.