El Consell col·labora amb Ecoembes per a implantar una app que premia el reciclatge de llandes i botelles de plàstic

'Reciclos' és un sistema de devolució i recompensa que permet la participació en sortejos o ajudar a finançar projectes mediambientals

El Consell col·labora amb Ecoembes per a implantar una app que premia el reciclatge de llandes i botelles de plàstic
Operari de la neteja manipulant un contenidor d’envasos. ARXIU

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha col·laborat amb Ecoembes per a desplegar l’aplicació ‘Reciclos’ en tots els municipis de la Comunitat. Esta aplicació premia el reciclatge de llandes i botelles de plàstic de begudes, mitjançant punts que els usuaris poden canviar per participacions en sortejos de diversos regals o fer donacions per a finançar projectes mediambientals.

‘Reciclos’ és un sistema de devolució i recompensa (SDR) que va començar a desenvolupar-se en 2020 i, fins ara, estava present en 32 municipis d’Alacant, Castelló i València, el qual, mitjançant una aplicació mòbil, permetia que els ciutadans escanejaren el codi de barres de l’envàs abans de tirar-lo al poal del fem del seu domicili i, posteriorment, havien de fer el mateix amb un altre codi QR que figurava en els contenidors.

Ara, amb la nova aplicació, només és necessari fer una fotografia al contenidor després d’escanejar el codi de barres de l’envàs. La nova aplicació compta amb tecnologia de geolocalització que identifica el contenidor i una intel·ligència artificial que valida l’acte de reciclatge i entrega els punts ‘Reciclos’ als usuaris.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha destacat que, amb la nova aplicació, la Comunitat Valenciana es convertix, “gràcies a l’acord que hem aconseguit la Generalitat i Ecoembes”, en la primera autonomia que té desplegat el sistema ‘Reciclos’ en tots els seus ajuntaments. En este sentit, Blanco ha detallat que “este sistema de devolució i recompensa implicarà la població en la voluntat de la Generalitat a reduir els residus dels nostres entorns naturals”.

Blanco també ha explicat que, a més de canviar els punts per participacions en sortejos, els usuaris també podran donar-los per a finançar projectes de recuperació ambiental com el Save Little Big Seahorse de l’organització Oceánidas, per a protegir les colònies de cavallets marins, o contribuir al projecte ‘Per una Albufera sense plàstics’, que treballa per recuperar l’ecosistema aquàtic del parc natural mitjançant tasques de neteja i conscienciació ciutadana.

A més, l’SDR també compta amb 59 màquines, situades en poliesportius, universitats i centres comercials de tota la Comunitat Valenciana. Per a usar-les, només s’han de depositar totes les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en estes màquines i escanejar el QR que mostrarà la màquina per a obtindre els punts.

En este sentit, el gerent d’Ecoembes a la Comunitat Valenciana, Xavier Balagué, ha destacat “l’aposta tecnològica perquè es puga premiar tots els valencians i valencianes compromesos amb el reciclatge”.

Send this to a friend