El confinament pot implicar efectes psicològics importants
L’Estat d’Alarma decretat pel Govern per a lluitar contra la propagació del nou coronavirus s’amplia a quinze dies més, obligant els ciutadans a quedar-se confinats a les seues cases com a mínim fins a l’11 d’abril. Davant l’excepcional situació que estem vivint, i en tractar-se d’un aïllament involuntari al qual s’uneix la incertesa de no saber fins quan durarà, els efectes psicològics poden disparar-se. Així ho afirma la psicòloga alcoiana María Pérez, especialista en psicopatologia i salut, qui destaca que les conseqüències més comunes solen ser estrés, ansietat, por, sensació d’aïllament i depressió.
Per a aconseguir gestionar les nostres emocions i l’estrés possible en aquests dies i aconseguir fer l’aïllament més suportable, “existeixen algunes pautes que ens poden ajudar, com organitzar una rutina diària, posar-se el despertador, mantindre una higiene personal, fer tasques, fer exercici, llegir, cuinar, fer una llista de coses pendents que puguem fer a casa i anar complint amb ella; totes elles poden ajudar a trobar una sensació de normalitat en el nostre dia a dia. La tecnologia controlada també pot ser molt útil, lògicament per als que realitzen teletreball, per a distraure’ns amb sèries, pel·lícules o per a comunicar-nos amb els nostres familiars, l’excés de comunicació i/o d’informació pot causar un efecte negatiu”, assenyala la terapeuta.
Així mateix, adverteix que per a les persones que viuen soles, una situació de confinament que s’allargue en el temps pot portar a conseqüències psicològiques més greus. I posa com a exemple persones majors o “persones vulnerables que ja de per si tenen una vida social reduïda, on els passejos o encàrrecs diaris es fan imprescindibles a manera de socialització, poden patir en major mesura conseqüències psicològiques i sensació d’aïllament. Per això, és tan important seguir pendents d’elles en la mesura que siga possible”, recomana.
PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA
També “els problemes habituals de convivència quan ens veiem obligats a passar massa temps en família poden anar en augment”, subratlla. Discussions més continuades entre els membres de la família, múltiples desacords que poden viure’s en una situació excepcional com la que ens ocupa, “quedant demostrat l’augment de divorcis al setembre després de la convivència estival; ara, si és el cas i també cal conviure amb xiquets tancats, a vegades, tenint a més que teletreballar, això pot crear situacions d’estrés molt complicades”, observa la psicòloga.
ALTRES CONSELLS
María Pérez recomana “veure tot el positiu de la situació, retrobar-te amb la teua parella, valorar als teus majors, a les teues amistats, oferir temps i calma als teus fills. Intenta transmetre paraules d’afecte i alé a la teua família, si aquestes només a casa, fes canvis en ella, escriu, parla amb amics o familiars que fa temps que no veus. Repeteix-te a tu mateix que estàs fent el que deus i que així estàs ajudant a véncer al virus. Utilitza l’empatia, és un canvi molt dràstic per a tots, pensa que els teus fills estaran desconcertats, intenta veure com ho viuen ells, pot ser que estiguen preocupats pels seus avis, igual que has d’escoltar a la teua parella, interessar-te per quins són les seues inquietuds”, conclou.
Foto: Eixir al balcó cada vesprada pot servir de motivació | Xavi Terol