El confinament duplica el temps d’exposició dels menors als dispositius
El temps que els xiquets i xiquetes han destinat a jugar durant el període de confinament provocat per la crisi del coronavirus s’ha incrementat en un 60%, segons es desprén de l’estudi realitzat dins del projecte de la Guia d’AIJU, coincidint amb el 30 aniversari d’aquesta publicació editada per l’Institut Tecnològic de producte infantil i d’oci d’Ibi, i en el qual han participat més de 650 famílies espanyoles amb fills d’entre 0 i 12 anys. En aquest sentit, el 38% de les llars enquestades assegura haver comprat algun joguet durant el confinament i la gran majoria (el 88 per cent) reconeix haver realitzat les compres de manera online.
Així mateix, l’informe titulat ‘La importància del joc i els joguets durant el confinament’ revela que el 75% dels menors ha augmentat el temps de joc compartit amb els seus pares, i el 73% ha incrementat el temps de joc amb els seus germans. A més, el principal augment s’ha donat en jocs de taula, seguit de les manualitats i construccions.
De la mateixa manera, durant aquest temps de confinament també ha crescut el temps d’exposició dels més xicotets a les pantalles. Així, el que més s’ha vist incrementat ha sigut el temps enfront de la televisió, a la qual els més xicotets han dedicat el 22% del temps d’oci, seguit del mòbil i els videojocs.
Font: AIJU
Com explica Pablo Busó, coordinador de l’àrea d’investigació de l’usuari infantil d’AIJU, l’activitat física és el que més ha empitjorat en els xiquets durant el confinament, segons els seus pares, seguit del manteniment de rutines i el benestar emocional.
IMPACTE EN LES FAMÍLIES
Respecte a l’impacte que el confinament està tenint en les famílies, l’informe revela que ha augmentat la percepció de valor en els pares del temps que passen amb els seus fills i a jugar amb ells. Sobre aquest tema, Busó indica que “els pares valoren poder gaudir d’aquest temps sense presses i sense horaris i senten que és un temps de major qualitat”.
D’igual forma, les famílies consideren que l’increment de l’ús de pantalles és l’aspecte que major impacte tindrà en el futur en els menors: el 26% creu que tindrà un impacte negatiu durant mesos o anys després del confinament.
“D’altra banda, cal destacar que el 33% de les famílies enquestades consideren que el confinament afectarà la manera de jugar dels seus fills, principalment en la manera de relacionar-se i jugar amb altres xiquets, bé perquè han de respectar la distància de seguretat o bé, perquè els costarà tornar a relacionar-se. Per tant, augmentarà el joc individual, en família o virtual amb amics, encara que aquesta percepció està evolucionant a mesura que se suavitzen les restriccions socials”, subratlla el coordinador de l’estudi.
Finalment, respecte als comportaments de compra després del confinament, el 34 per cent dels enquestats considera que augmentarà la compra en el comerç local i un 22% creu que creixerà la seua compra de joguets online, en detriment de la compra de joguets en grans superfícies.