El comerç i l’hostaleria es veuen abocats a retallar els seus marges de benefici

La inflació se suma a les conseqüències de la pandèmia, la posterior pujada de les energies i ara dels preus dels aliments i de les matèries

El comerç i l'hostaleria es veuen abocats a retallar els seus marges de benefici
Un comerç situat a Alcoi en rebaixes. | XAVI TEROL

Des de fa ja uns mesos la paraula inflació ha tornat a ressonar en les converses diàries, i per tant, les seues conseqüències també s’han començat a notar en el nostre dia a dia, sent una d’elles la disminució del poder adquisitiu en veure’s incrementat el preu de nombrosos productes, com ara els aliments, entre molts altres.

Aquesta situació s’ha sumat a la llista que va començar escrivint la pandèmia de la Covid-19 i que ha continuat la pujada del preu de les energies i també la guerra.

Una consecució de contratemps que ha anat minvant a nombrosos sectors econòmics, els quals tracten d’afrontar la situació, cadascun d’una manera, però tenint la incertesa com a comú denominador.

HOSTALERIA I COMERÇ
Per part seua, el vicepresident de l’Associació de Turisme Alacant Interior, Ramón Reche, comenta, respecte al sector de l’hostaleria que, “en zona d’interior no té res a veure amb la costa, nosaltres portem una línia plana amb alguna punta de temporada alta com a festes de Moros i Cristians o Nadal. Dins d’aqueixa línia, no podem tocar molt els preus perquè no hi ha marge”. Malgrat això, i amb l’objectiu de fer front a totes les pujades produïdes, indica que “la pujada de preus que hi ha hagut en el nostre sector és d’un 6,5%”, alhora que detalla que, per exemple, aquest augment en el cas de les energies ha sigut del 25%, del 15% en la matèria primera i “dels sous un 7,5%”. “És impossible traslladar aqueixa pujada directament al client”, apunta Reche, i contínua explicant que la mitjana de totes aqueixes pujades seria d’un 23-25%, per la qual cosa aqueix desfasament del 12-14% “l’assumeix l’empresa”.

El vicepresident de Turisme Alacant Interior explica que des del passat Nadal s’han notat “puntes de treball” en l’hostaleria, principalment perquè la Covid-19 va començar a quedar-se en un segon pla i la gent va començar a animar-se a eixir de nou. En aqueix moment, ja es va percebre que molta gent que treballava en aqueix sector es va traslladar a un altre perquè precisament l’hostaleria va ser un dels més afectats per les restriccions, per la qual cosa hi havia “falta de personal” que ara es fa necessari perquè “hi ha molta faena, però tot aqueix treball que estem tenint no està suposant ni des de lluny la rendibilitat d’abans”.

Reche afig a tot aqueix llistat els ICO: “pel tema de la Covid molts vam haver de recórrer a aqueixos préstecs i ara els estem retornant, i se’ns ajunta això amb totes les pujades de preus”.

Tal com s’ha assenyalat prèviament, la inflació afecta directament al poder adquisitiu dels ciutadans: “el mes de juliol està sent molt rar, els caps de setmana es van cobrint, però està sent molt més tranquil de l’habitual. La gent es retalla de l’oci, i s’està notant la caiguda de reserves en comparació amb altres anys i no pots fer una previsió per al mes d’agost, estem anant setmana a setmana”.

Aqueixa mateixa incertesa planteja el president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Comerç d’Alcoi (ACECA), Rafa Pérez: “la sensació és molt negativa i preocupant”.

Pérez assenyala que les citades pujades estan “creant un problema molt seriós i bastant intens en el comerç. Els petits i mitjans comerciants estem mantenint els mateixos preus rebaixant-nos, d’alguna manera, els nostres marges, els quals cada vegada estan més limitats perquè les despeses estan pujant de manera exagerada”.

De moment, ja que aquesta situació és “inaguantable i no es pot emportar molt lluny en el temps”, el comerç d’Alcoi està “apostant pel consumidor per a no agreujar tant aqueixes pujades, que estan deixant a la societat amb menys recursos econòmics”.

Igual que Reche, el president d’ACECA insisteix que estem travessant “un tràngol molt important, complicat i difícil”, fent al·lusió a la pandèmia, la guerra, la crisi econòmica…és per això que considera necessari reflexionar sobre això.

Apunta que, des de diverses associacions comercials estan tenint “reunions contínuament” amb algunes administracions per a tractar de saber “què és el que ocorrerà, perquè no veus la llum al final d’aquest túnel, i a més és una cosa que no depén d’ajuntaments o conselleries, si no de macroeconomies”. Per aquest motiu, remarca que d’alguna manera s’hauria de tractar de “minimitzar les despeses” de les petites i mitjanes empreses, sobre les quals afirma “estar en perill” ja que aquesta situació les pot portar al tancament.

SI bé en l’hostaleria s’està notant el minvament en les reserves, en el comerç les rebaixes segueixen sense despuntar. Sobre això, Pérez detalla que des que les rebaixes es van liberalitzar en la Comunitat Valenciana “no tenen la força d’abans” i que en aquest cas, “estem pràcticament al mateix nivell que l’any passat, que ja no va ser bo”.

Aquestes dues versions contrasten amb la del Centre Comercial Alzamora, el gerent del qual, Jorge Valcárcel assegura que “estem veient una recuperació generalitzada, fins i tot locals que estan millorant respecte a abans de la pandèmia”.

Recorda que aquest any 2022 va començar més “fluix”, però que ara, “a mesura que estan passant els mesos les vendes estan millorant”, per la qual cosa les sensacions en aquesta instal·lació referent són positives.

Send this to a friend