El Círculo Católico de Obreros, des de dins
En 2022 es van complir 150 anys de la fundació d’aquesta entitat i ara s’ha presentat un llibre que recorre tota la seua història
Des del motiu i data de la seua fundació, passant pels seus fins i ideologia, fins a l’actualitat. Això és tot el que recull el llibre del Círculo Católico de Obreros, editat amb motiu del seu 150 aniversari, efemèride que es va complir l’any 2022, i l’elaboració del qual ha estat càrrec del seu soci, professor i historiador, Alfonso Jordá.
La Fundación Mutua Levante –que ha donat suport a aquest projecte– va albergar la passada setmana la presentació d’aquesta obra, que porta per títol ‘El Círculo Católico de Obreros de Alcoy. 1872-2022’, que és no venal.
El Círculo Católico de la nostra ciutat, conegut com Ciri, és el primer que va haver-hi a Espanya, i va ser fundat en 1872 pel pare Pastells, tal com va apuntar Jordá en la presentació del llibre, fundació també propiciada pel potent moviment anarquista que hi havia a Alcoi.
L’autor d’aquesta obra va assenyalar que la història del Ciri l’ha dividida en cinc etapes en el llibre: des de la seua fundació fins a 1893, quan es va produir la seua refundació de mà del pare Vicens; posteriorment fins a 1931; després el període que comprén la Guerra Civil; des de 1939 fins a 1975; i finalment després de la defunció de Franco fins a l’actualitat.
Jordá va fer al·lusió també a l’evolució que el Círculo Católico de Obreros ha tingut durant tota la seua trajectòria, que va començar amb una marcada ideologia religiosa, qualificada fins i tot com a “catolicisme radical” per part de l’autor del llibre, tant en els seus inicis com també després de la Guerra Civil, que després es va anar suavitzant.
I és que, la fi religiosa és el principal d’aquesta entitat en els seus inicis, i durant part de la seua història, a més del recreatiu –disposant de jocs de taula o representacions teatrals, sent el Círculo Católico el responsable de la creació del Teatre Calderón–, l’econòmic –amb algunes prestacions als treballadors, que en eixe moment no existien per part del sistema públic– i l’instructiu –amb la premsa, la biblioteca i també l’escola nocturna per als socis i els fills, tant amb formació elemental com especialitzada, que va anar minvant amb el pas dels anys fins que es va implantar l’educació generalitzada–.
En la presentació van estar també el president del Ciri, Carlos Vilaplana, qui va assenyalar que amb aquest llibre “la junta directiva vol tancar la efemèride d’aquests 150 anys, a més d’honrar als avantpassats que van iniciar i van continuar aquesta aventura en temps molt difícils i incerts”, va afirmar a més que la història del Círculo Católico és “poc coneguda però amb gran valor social”, i és que, durant aquests més de 100 anys a penes hi ha hagut referències en publicacions a aquesta entitat que pogueren propiciar conéixer-la des de dins, com ha ocorregut amb el llibre recentment publicat, un assoliment que va celebrar el també historiador Àngel Beneito, que va presentar l’acte i que a més, ha ajudat a Alfonso Jordá en les labors d’organització de l’arxiu del Ciri.