El Campus de la UPV recrearà la posada de la ‘Primera pedra’ de l’Edifici Viaducte

El dissabte 23 de setembre dins de la programació de la Setmana Modernista

El Campus de la UPV recrearà la posada de la ‘Primera *pedra’ de l'Edifici Viaducte
Roda de premsa per a donar a conéixer l’activitat

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) s’uneix a la programació de la Setmana del Modernisme de la ciutat amb una activitat cultural que se celebrarà el dissabte 23 de setembre des de les 18 hores en l’edifici de l’Escola Industrial, també conegut com a Edifici Viaducte.I és que, com explica el director, Pau Bernabéu, quedava pendent dels actes del 50 aniversari de la UPV, retre homenatge a les persones que van fer possible la construcció del Viaducte en 1923. Un edifici que va tardar quasi 30 anys a acabar de construir-se des que es va cedir el solar per la falta de finançament.Pau Bernabéu ha convidat a la ciutat d’Alcoi i als amants del Modernisme a acudir a aquesta jornada festiva en la qual es recrearà, amb la presència dels protagonistes -caracteritzats- d’aquella època, la posada de la primera pedra de l’edifici. Així, no faltarà el director de l’Escola d’aquella època, José Cort Merita, el Ministre, Joaquín Salvatella Gisbert, el bisbe, l’alcalde i l’entregat poble d’Alcoi.Després de la recreació, els assistents podran gaudir d’una visita teatralitzada per l’interior de l’edifici.

Bernabéu ha revelat que dilluns que ve 18 de setembre, un equip d’arqueòlegs i restauradors intentaran recuperar la primera pedra original, “complint així amb el mandat que van marcar en l’acta del 23 d’abril de 1923 els nostres avantpassats, que volien que en 2023 s’extraguera. De trobar-se, s’exposarà el 23 de setembre”, ha aclarit el director del Campus.Pel que respecta a la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, ha agraït al Campus la seua col·laboració entorn del Modernisme i ha destacat que aquest tipus d’activitats servisquen “en gran manera per a fomentar el coneixement del nostre passat. El Modernisme a Alcoi aconsegueix que el resultat d’investigacions com la que està realitzant el Campus amb els seus orígens, arriben cada vegada a més persones”.
José María Gadea, subdirector de dinamització interna del Campus, també ha convidat a la ciutadania a gaudir de “un dia molt especial en el qual coneixerem la història del Viaducte així com els seus usos. Originàriament es va construir per a albergar estudis d’enginyeria i va acabar acollint l’hospital Suec-Noruec o una presó”.

Finalment, Rosa Fraj, professional de les arts escèniques i actriu, ha explicat com serà la recreació de la primera pedra de l’edifici del Viaducte, que serà realment una adaptació d’aquell moment. Amb el ministre, l’alcalde, el director de l’Escola i per descomptat, la caixa en la qual es van incloure els objectes commemoratius de l’època”. Fraj ha revelat que a aqueix moment inicial li seguirà un recorregut teatralitzat per les entranyes de l’edifici, “mostrant maquinària que forma part del patrimoni industrial, la presó que va estar en funcionament després de la Guerra Civil o les sales de l’Hospital Suec-noruec”.

 

Advertisements

Send this to a friend