El 92% del sòl d’Alcoi està protegit o no es pot urbanitzar
Aquesta situació dificulta, entre altres qüestions, el desenvolupament de la ciutat en matèria de sòl industrial
En l’actualitat, el sòl classificat com no urbanitzable a Alcoi representa el 92% del total del terme municipal, la qual cosa suposa una superfície de prop 12.000 hectàrees, de les quals el 16% correspon a sòl no urbanitzable de règim general, i el 75,98% restant, al qualificat com a sòl no urbanitzable de protecció especial. Així ho reflecteix un informe al qual ha tingut accés aquest periòdic on figura la memòria justificativa del Pla General Estructural (PGE), aprovat fa dos anys per l’Ajuntament.
Cal assenyalar que aquesta superfície inclou part dels parcs naturals de la Font Roja i Mariola, amb les seues respectives àrees d’amortiment, així com altres espais naturals protegits com el paratge natural municipal de Sant Bonaventura-Els Canalons, part del paisatge protegit del Serpis i la reserva de fauna del Canyet en les pedreres de Sant Cristòfol, entre altres.
El citat informe reflecteix, a més, que la previsió del PGE –en tramitació per part de la Generalitat– és que la superfície de sòl considerat no urbanitzable disminuïsca lleugerament fins a situar-se en un 90,86 per cent del total del terme municipal. Aquesta circumstància, segons explica el regidor d’Urbanisme, Jordi Martínez, ve obstaculitzant el creixement de la ciutat en aquesta matèria, especialment pel que fa al desenvolupament industrial, que quant a nou sòl de cara als pròxims anys passa per la zona de Pagos proposada pel govern municipal, i també caldria afegir el polígon de El Clérigo, que disposa d’una superfície d’una mica més de 17.000 metres quadrats. En aquest sentit, Martínez incideix en l’aposta per “altres opcions” de creixement industrial, com pot ser Rodes.