EcoPostureig vs Agenda 2030. ALEX CERRADELO. Compromís Alcoi
A Compromís, ja hem denunciat com ens endarrereix la inacció municipal el futur d’Alcoi. A capítols anteriors parlàvem de l’àmbit industrial, tecnològic o social, però hui cal donar una ullada a l’anomenada Transició ecològica, on la nostra ciutat està en un clar procés d’involució.
Si mirem al mapa europeu, una de les ciutats més punteres en aquest tema és una ciutat mitjana, d’interior i envoltada de paratges verds com Gasteiz. A Alcoi, tenim el que cal tindre per a ser una ciutat verda puntera? Doncs quasi tot… Ens falta un govern que realment crega en un Alcoi verd, i no ens referim a empaperar els parcs amb gespa de plàstic o ficar panels solars a edificis públics o fer campanyes a premsa.
A Alcoi veiem que seus dirigents estan contentíssims amb menys d’un 2,4% dels habitatges apuntats al contenidor marró, però malauradament convivim amb abocadors il·legals al bell mig de la ciutat. També veiem que un terç de l’aigua que s’extrau dels aqüífers i tractem, per a que siga potable desapareix i no es factura. Som una ciutat on cada vegada que plou fort, els col·lectors es desborden i omplim els hàbitats fluvials de tovalloletes, fem i desperdicis.
Estem perdent passades altra vegada. No aprofitem els diners que venen d’Europa per potenciar el coneixement cap a la nostra transició ecològica; ni els fons Edusi i ara per descomptat els fons New Generation tampoc els aprofitarem. Estan parlant amb els empresaris, la Cambra i altres organitzacions socials per planificar les inversions o ens tornaran a vendre fum?
Ciutats com Gasteiz, han decidit que totes les accions dels seus governs han de ser responsables amb l’agenda 2030. Els seus dirigents saben quina és la petjada de carboni de la seua ciutat, saben quines són les necessitats elèctriques i de recursos hídrics dels seus barris, tenen un horitzó clar i han estudiat i consensuat el millor camí per aconseguir-ho. A Alcoi, ni estan ni se’ls espera, la reducció de les mesures dels contaminants depèn de desviar el trànsit per carrers on no hi ha mesuradors o per renovar contractes perjudicials als interessos de la societat.
Cal prendre’s seriosament l’agenda 2030 (document rector de la transició ecològica signat pel govern de l’estat espanyol) i dirigir-se cap a una ciutat responsable amb el seu entorn. Cal desterrar el mite de “l’ecologista utòpic”, la transició ecològica actualment va per molts camins: Disminució de les desigualtats socials, de la pobresa; millora de la salut i el benestar social; sostenibilitat de les poblacions; consum responsable; protecció de la biodiversitat i espècies autòctones; foment de l’autoconsum i producció Km 0, entre d’altres.
Aquesta consciència dels dirigents ben entesa, ha aconseguit l’aparició d’empreses dedicades a la indústria verda, que estan generant una gran quantitat de llocs de treball i de qualitat. Així tanquem el cercle, un petit esforç econòmic de les administracions crea oportunitats i llocs de treball que al seu torn aporten diners als municipis.
A Compromís estem lluitant per un Alcoi amb transport públic eficient i responsable amb el medi ambient; una ciutat que recupere l’aigua de pluja per a regar parcs i netejar carrers. Hem presentat projectes que afavoreixen els habitatges eficients com el Pla Rehabita; la reutilització d’edificis industrials per a millorar serveis; fomentar hàbits saludables i millorar les relacions intergeneracionals com el -Projecte Petit-; hem sol·licitat accions que eviten productes químics als nostres carrers per afavorir les colònies d’aus insectívores creant llocs on nidificar tranquiles. També fa anys que sol·licitem aprofitar les diferències d’altura i la sobrepressió a la xarxa municipal d’aigua per generar energia o invertir fons smart city per connectar sensors a la xarxa evitant perdudes.
Els de Compromís creiem en una agenda 2030 alcoiana, no podem dir el mateix dels nostres governants.