Domo Arigato, José Luis
La llista de grans músics, compositors, intèrprets que han nascut a Alcoi és llarga i destacada. Hi ha més coneguts i altres que passen més desapercebuts dels quals caldria tornar a valorar les seues obres. Entre els de més relleu es troba el guitarrista José Luis González. L’Associació José Luis González Amics de la guitarra d’Alcoi ha organitzat durant aquestos dies la sèptima edició del festival que porta el seu nom.
A més de ser un portent, va ser un dels alumnes preferits d’Andrés Segovia, qui va elogiar la bellesa, el so incomparable que li treia a la guitarra. “Si quieres saber cómo producir un sonido bello, pregúntale a José Luis González”, va arribar a dir.
Com a curiositat, per a poder pagar-se els estudis, va actuar com a primer guitarra en la companyia d’Imperio Argentina. En les xarxes es poden escoltar àlbums de la cantant en els que participa l’artista alcoià.
A Austràlia també va deixar empremta, però el gran fenomen és la vinguda d’estudiants de molts llocs, sobretot del Japó, per a poder rebre classes del gran professor José Luis, com li deien els disciplinats i emocionats alumnes.
La passió per la música va crear un pont que unia els prop de 15 mil quilòmetres que separen Tòquio d’Alcoi. Als japonesos els encisa la guitarra espanyola. Josep Maria Gironella menciona en el seu llibre dels anys seixanta, ‘El Japón y su duende’ que els clubs de guitarristes tenien tres milions de socis. Un concert de Narciso Yepes podia durar més de tres hores davant un públic bocabadat.
Per això, no estranya que es rendiren al talent de José Luis González en les seues gires al país del sol naixent.
Els que el van vore en directe i van decidir vindre a Alcoi a estudiar recorden que la seua interpretació en viu era aclaparadora i els va commoure profundament. El cor va tremolar després de presenciar una actuació tan meravellosa.
Els discos que va gravar al Japó, els concerts, el llibre de técnica de la guitarra, tot encara està present. Bona prova és l’especial que li va dedicar la revista Gendai Guitar amb motiu del 25 aniversari de la seua mort. Amb el fervor i admiració que demostren per la guitarra espanyola i per José Luis González el vincle podria mantindre’s amb el festival que s’organitza amb el seu nom. Inclús es podria fer a la vegada en dos llocs tan distants o preparar actes conjunts a través de les xarxes. La tecnologia permet establir ponts molts ràpids. Potser a José Luis González li agradaria tan singular proposta. És un dels aprenentatges que es van emportar a l’altra part del món els seus alumnes. “No jugues a lo segur, arrisca perquè la interpretació sone preciosa”.
CARLES FIGUEROLA. Periodista