Diputació desplega la màgia de Da Vinci
En una pionera exposició que abasta tot el Palau Provincial
El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, han inaugurat l’exposició ‘Les màquines de Da Vinci’ acompanyats pel seu comissari, Xavier Costa. La mostra interactiva posa a l’abast dels visitants més de cinquanta peces i rèpliques dels invents del geni italià, distribuïdes en diferents espais, tant a la sala d’exposicions de Palacio del Provincial com en alguns racons de l’edifici i zones dels jardins.
Durant la presentació, Carlos Mazón, ha ressaltat l’esforç i interés de la Diputació d’Alacant per la defensa i el foment de l’art i de la cultura. “És una inversió completament necessària i prioritària per a aquesta corporació i es materialitza en projectes de gran envergadura, com aquesta mostra internacional que ens permet acostar-nos i introduir-nos en la ment d’un dels més grans genis de tots els temps”, ha puntualitzat el president.
Per part seua, Julia Parra ha destacat “la singularitat, la qualitat i el caràcter gratuït d’aquesta nova exposició que posa de nou de moda Alacant com a destí cultural”. La diputada ha confirmat l’interés traslladat per nombrós públic de la província i d’altres llocs, al qual ha convidat a visitar la mostra a partir de hui. “Inaugurem amb aquesta ambiciosa proposta una nova etapa en la qual fem un pas més en la programació anual amb la qual hem tractat de compatibilitzar el suport als artistes locals amb grans projectes a l’altura de les grans capitals que ara es poden visitar ací”, ha manifestat.
Per part seua, Xavier Costa, ha posat en valor els treballs realitzats per a adaptar a la sala d’exposicions del Palau Provincial la col·lecció procedent del Museu Leonardo a Venezia. L’objectiu d’aquest projecte és donar a conéixer al món l’obra de Da Vinci mitjançant fidels recreacions de les seues màquines que s’han elaborat a través de dibuixos dels Codici di Leonardo i poden ser provades pel públic per a familiaritzar-se amb els principis bàsics de física i enginyeria. Totes les rèpliques han sigut construïdes principalment pel florentí Tarchiani i el seu equip de col·laboradors amb sistemes íntegrament artesanals i amb especial atenció a l’acabat i l’ús de materials, els disponibles en el segle XV.
Entre altres aplicacions pràctiques, els visitants podran comprovar el funcionament d’una cadena, invent que continua utilitzant-se actualment sense tot just modificacions; alçar i moure pes gràcies a la grua giratòria, màquina utilitzada per a la construcció de tota mena de cúpules; experimentar amb el mecanisme de propulsió d’un vaixell de paletes; o sorprendre’s amb el reflex infinit de la cambra d’espills.
La proposta, que es podrà visitar gratuïtament fins el mes vinent de novembre, es completa amb una vintena de reproduccions de famoses pintures de l’artista, com La Mona Lisa, L’últim sopar o el Retrat d’un músic; la majoria d’elles en la grandària i format originals.