Deu anys tement que el vessant se’ls vinguera damunt… i va ocórrer
El dimarts es complien deu anys del tancament del pont d'accés al Santiago Payá per estar en males condicions. Un dia després col·lapsava el vessant sobre Sant Benet
Després que una empresa ens alertara que el vessant que dona a Sant Benet amenaçava amb ensorrar-se sobre les seues naus, El Nostre Ciutat acudia a visitar les instal·lacions aquest dimarts. El dimecres a primera hora va succeir el que porten una dècada vaticinant i ningú pensava que acabaria ocorrent. Afortunadament no va caldre lamentar ferits.
Dimarts passat es complia just una dècada del tancament al trànsit del pont que donava accés des de 2004 als polígons Santiago Payá i Sant Benet. Un trist aniversari que precisament esdevenia quasi una setmana després de col·lapsar a conseqüència de les últimes pluges. En eixe moment, una empresa les naus de la qual es troben just en la part baixa del pont, donava una vegada més la veu d’alarma, tement que el vessant se’ls vinguera damunt finalment. Portaven deu anys –el mateix temps que fa que van clausurar el pont després de detectar importants danys en l’estructura del mateix– alertant de les conseqüències del lliscament del vessant que dona a la seua empresa. El dimecres, 24 hores després d’acudir aquest periòdic a l’empresa, perquè ens explicaren de primera mà la situació, el vessant acabava per esfondrar-se sobre la nau més pròxima a ella.
“Sabíem que un dia o un altre anava acabar passant i així ha sigut”, lamentava Joaquín Bonet, un dels administradors de Mibor, l’empresa afectada per l’ensulsiada, situada en el polígon de Sant Benet. Quant al balanç de danys, no sols quantiosos en l’econòmic, “ens preocupa sobretot el futur dels 30 treballadors desallotjats i les seues famílies, els bombers han precintat eixa part de la fàbrica i ara mateix tenim un problema productiu important perquè potser no podem recuperar la maquinària afectada”, reconeix Bonet.
Va ser l’any 2012 quan un episodi de fortes tempestes va obligar a tallar el pont del polígon Santiago Payá per a estudiar el seu estat, ja que el viaducte havia col·lapsat. A més de dur a terme unes obres d’emergència, el consistori va sol·licitar un informe geotècnic. Després d’una anàlisi de l’estructura, l’examen va determinar que més enllà de salvar el desnivell del terreny i facilitar les comunicacions amb les factories del polígon, l’accés principal tenia una funció de gran complexitat, ja que els fonaments de 30 metres de profunditat permetien evitar els despreniments de terra a causa del desplaçament del vessant.
Actualment està en estat d’abandó i està passant factura a la base de l’estructura, tal com denunciaven dies arrere els empresaris, i prova d’això és l’enfonsament parcial del viaducte, fa una setmana. “Res més caure el pont, van haver despreniments en el vessant i va afectar el mur de contenció que tenim just al costat de la nau”, explica José Antonio Miró, un altre dels administradors de Mibor.
Ja en el seu moment es va dir que s’havia detectat un desplaçament del pendent d’un 1 centímetre a la setmana. “Se’ns està menjant el vessant, abans podíem passar per al voltant de la nau i ara la tenim ja damunt”, relatava el dimarts un encarregat de la fàbrica.
Cal indicar que els empresaris havien realitzat diverses inversions per a contindre el desplaçament de les terres que tenen a esquena d’una de les naus, ja que estava causant importants desperfectes en l’estructura d’aquesta, arribant a alçar el sòl, fins i tot les màquines de fabricació. Miró explica que l’any 2013, després del tancament del pont i els primers moviments de terra, van realitzar una primera intervenció desplaçant els pilars de ferro que sustenten la nau. Posteriorment, en 2016 van consolidar amb formigó el mur de contenció posterior i van reforçar l’obra afegint diversos pilars. Ara creuen que tot això no ha servit per a res. “Hem de valorar quina part podem salvar i quin no, però no és un problema el nostre sols, encara que ens afecte directament, hi ha dos polígons industrials que depenen d’un accés construït en uns terrenys que s’estan ensorrant”, adverteix Bonet.
Mentrestant, per part del govern municipal han informat que ja tenien previst reunir-se aquesta mateixa setmana amb els empresaris, si bé la visita a la fàbrica es va precipitar ahir, quan a primera hora va col·lapsar el vessant enterrant part d’una nau de Mibor. Aquestes mateixes fonts han indicat que existeix un projecte que es va encarregar en 2017 per a reparar el vessant, però que l’alt cost d’aquesta actuació, valorada en més d’un milió i mig d’euros en una primera fase –el projecte complet supera els 3 milions–, el manté de moment aparcat a l’espera de finançament. Cal tindre en compte que els terrenys del vessant són de propietat privada, mentre que el pont va ser construït per la Generalitat Valenciana.
Amb tot, des de l’empresa no descarten recórrer a la via judicial si no veuen aparença que es resolga el problema en un temps prudencial, després d’una dècada esperant.