Desescalada: obertura parcial de terrasses i l’eliminació del tancament perimetral municipal
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el començament d’una “desescalada lenta, prudent i progressiva” perquè puga ser “segura i eficaç”, i ha instat a continuar aplicant “màxima prudència” i “proporcionalitat” per a poder continuar fent front a la crisi generada per la COVID-19.
Per a això ha explicat que entre les principals mesures adoptades es troba l’obertura parcial de l’hostaleria, l’ampliació de l’horari comercial, l’eliminació del perimetraje municipal durant els caps de setmana, i la flexibilització de les restriccions a l’activitat física i l’esport.
Així ho ha avançat en roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’han sigut acordades les noves mesures que estaran en vigor des de l’1 de març i per un període de 14 dies.
Durant la seua intervenció, el president ha explicat que s’autoritza l’hostaleria l’obertura de les terrasses, amb un aforament de fins al 75% i un màxim de 4 persones per taula, fins a les 6 de la vesprada. Així mateix ha insistit en l’obligatorietat de portar posades les màscares també a les terrasses, retirant-les únicament en el moment de la consumició.
De la mateixa manera es permet l’ampliació de l’horari dels comerços fins a les 8 de la vesprada, amb un aforament del 50%; i l’eliminació del perimetraje municipal durant els caps de setmana, en les 16 ciutats de més de 50.000 habitants que fins ara estaven afectades per aquesta mesura.
També ha anunciat l’augment a 4 persones del límit màxim en trobades familiars i socials en espais públics, i el manteniment de les restriccions actuals en l’àmbit privat. També ha anunciat la flexibilització de les restriccions per a l’activitat física i l’esport; la reobertura dels parcs i els jardins públics, i l’augment de l’aforament en espais de culte i religiosos fins al 50%, prorrogant-se la resta de restriccions actualment vigents.
A més, el president ha realitzat la recomanació als municipis de mantindre com a lectius els dies festius associats a les festes, com les falles o les festes de la Magdalena. Referent a això, la consellera de Sanitat ha anunciat que es mantindran reunions de coordinació amb l’ajuntament de València i amb el de Castelló de la Plana i “evitar qualsevol situació no compatible amb les restriccions”.
Pròrroga del perimetraje autonòmic
D’altra banda, Puig ha assenyalat que es prorroga fins al 15 de març la restricció de la mobilitat nocturna entre les 10 de la nit i les 6 del matí, així com el perimetraje autonòmic, tant per a entrar com per a eixir de la Comunitat Valenciana.
El president ha justificat la pròrroga d’aquestes restriccions en l’obligació de mantindre la “màxima cautela” i la necessitat d’impedir la lliure mobilitat davant l’amenaça que suposen les diferents variants de la COVID-19
Així mateix, el cap del Consell ha anunciat que la setmana vinent tornarà a reunir-se la Mesa Interdepartamental per a valorar les mesures, i mantindrà diferents trobades amb els sectors més afectats per a “abordar conjuntament la situació”.
En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.
Corresponsabilitat i cooperació
Durant la seua intervenció, el president ha volgut agrair al poble valencià la seua “corresponsabilitat ” i la seua “màxima cooperació” en aquest últim mes per a “frenar la propagació del virus amb contundència”.
Així mateix, ha recordat que actualment 100.000 valencians estan immunitzats en haver rebut les 2 dosis de la vacuna, i que el mes vinent d’abril donarà principi la vacunació massiva el dispositiu logístic de la qual i de personal ja està preparat. No obstant això, durant la seua intervenció, el *president ha insistit a mantindre la prudència.
Activitat física i esportiva
Per part seua, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha explicat que a partir de l’1 de març es podrà realitzar activitat física i esportiva, a l’aire lliure i en instal·lacions esportives obertes, sense contacte físic i en les modalitats individuals i les que es practiquen per parelles, i les dirigides per professionals, en grups màxims de 4 persones per monitor.
Així mateix ha assenyalat que la població en edat escolar -Infantil i Primària- podrà participar, fora de la jornada lectiva, en activitats esportives grupals i en entrenaments esportius, amb un màxim de 4 persones esportistes, sense contacte físic i sense públic.
També ha recordat que continuen suspeses totes les competicions, activitats i esdeveniments esportius organitzats per entitats públiques o privades, en totes les categories i modalitats esportives, excepte les competicions oficials federatives d’àmbit autonòmic previstes.
D’altra banda, ha fet referència al fet que continuaran tancades les instal·lacions esportives tancades de titularitat pública o privada (pavellons, pistes tancades, centres esportius, gimnasos, etc.) i en les instal·lacions esportives a l’aire lliure, l’aforament màxim serà del 30%.
Finalment, ha assenyalat que en les competicions esportives que se celebren en instal·lacions esportives o a l’aire lliure en espais naturals o en la via pública, no podran participar més de 150 persones esportistes de manera simultània.