Desenvolupen un model que preveu les necessitats sanitàries davant un possible rebrot del Covid-19

Investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV han col·laborat en l’elaboració d’una eina que determina les necessitats sanitàries del departament de Salut d’Alcoi, com ara recursos humans, tècnics, de protecció i d’infraestructura, davant un possible rebrot del Covid-19. Es tracta d’un model que busca l’anticipació i evitar la saturació del sistema sanitari, la base del qual se situa en les previsions de contagis que es determinen a partir de models de previsió desenvolupats per l’investigador de l’Institut Universitari Mixt de Tecnologia d’Informàtica, Alejandro Rodríguez, realitzats a partir de l’aprenentatge i del comportament de contagi i confinament observat des de l’inici de la pandèmia a la ciutat xinesa de Wuhan.

A més, Rodríguez també ha desenvolupat els anomenats ‘Generadors de brots’, el propòsit dels quals és simular el comportament de futurs rebrots, tant si es produeixen de manera específica i localitzats en organismes, empreses o esdeveniments, fins a onades de contagi. Així, es marquen paràmetres de duració, la taxa de creixement o la velocitat, en cadascuna de les situacions que es puguen donar.

Des de l’hospital Verge dels Lliris es va contactar amb el Campus d’Alcoi, en un moment en el qual la investigadora del Campus d’Alcoi i coordinadora del projecte, Francisca Sempere ja estava treballant en l’anàlisi de la situació en el departament de Salut d’Alcoi i en l’elaboració d’un Pla de Contingència al costat d’altres investigadors d’aquest campus.

Dins de l’eina, Sempere ha dissenyat i implementat la part en l’es preveu l’estat del pacient després del seu ingrés, la seua possible evolució per planta, UCI i post UCI. D’aquesta forma, se simula la probabilitat que un pacient de Covid-19 puga derivar en cadascun dels estats. Per al seu desenvolupament s’han analitzat les dades i resultats de l’àrea d’Alcoi però també els disponibles d’altres estudis i centres d’investigació amb els quals s’ha contactat.

Amb aquesta eina seria possible planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis sanitaris si es produïra un rebrot, ja que es tindria una previsió de l’evolució de la pandèmia i dels contagis. La investigadora del Campus d’Alcoi, comenta que “el model ad hoc està en contínua actualització segons van arribant noves dades i estudis sobre l’evolució del nou virus. A causa de la seua transcendència, en aquest moment, s’està contemplant la possibilitat d’estendre’l i adaptar-lo a altres departaments de salut”.

Arribat el moment, aquest projecte, basat en dades concretes de la pandèmia a diferents nivells, i des del seu inici i desenvolupament, permetria comptar amb una previsió i simulació que donaria a peu a la millora del flux de pacients i de la qualitat assistencial sanitària del departament de Salut d’Alcoi.

Send this to a friend