Del museu de Camilo Sesto a la millora de barris i inversió social
El pressupost ascendeix a quasi 70 milions d'euros, amb un augment del 16,5% respecte a any passat
Tal com va avançar el govern municipal a principis del passat mes de gener, el pressupost d’enguany creix un 16,5% respecte a l’anterior elevant-se a quasi 70 milions d’euros (69,8) i destacant, a més, un increment del capítol d’inversions, que passen de 5,6 milions en 2020 als 13 actuals, la qual cosa suposa un augment del 145%. A més, segons es va explicar llavors, els comptes d’enguany estan basades en dos pilars i condicionades per la pandèmia, per la qual cosa s’han orientat a la reactivació econòmica i social de la ciutat, així com la seua “transformació” i “modernització”, precisava l’edil Vanessa Moltó.
En aquest sentit, les línies d’acció proposades pel govern municipal són diverses i se sumen a les aportacions realitzades pels grups de l’oposició que han optat per donar suport a l’executiu de Toni Francés. Entre les reivindicacions, per part de Ciutadans han plantejat que s’incloga el projecte de la rotonda nord, que no compta amb una partida específica però es contempla en el marc de la millora de polígons, per al que s’han habilitat 600.000 euros que es completaran amb els 1,4 milions aportats pel Ivace.
També ha tingut cabuda en el pressupost una dotació de 700.000 euros “per a ajudar als sectors més perjudicats” per la Covid, dins del pla Reactiva, ha assenyalat la portaveu de Ciutadans, Rosa García; com també entra per a l’exercici en curs un projecte “de vital importància per a la ciutat” i “un focus d’atracció de visitants”, en paraules de García, com és el museu de Camilo Sesto, per al qual es disposa de 200.000 euros.
Mentrestant, del costat de Podem, un altre dels partits que ha donat suport als Pressupostos de 2021 al costat de Ciutadans i Compromís, les propostes que el govern municipal ha acceptat engloben tres objectius, segons exposava aquesta setmana el portaveu de la formació habitada, Cristian Santiago: “reforç dels serveis públics, reactivació econòmica i millora dels espais i infraestructures”.
Aquests principis es concreten en propostes com la creació de l’empresa pública orientada a “la recuperació de serveis bàsics privatitzats”, per al que es destinen 250.000 euros; 600.000 euros per a incrementar el parc d’habitatges municipals; 300.000 per a potenciar la transició ecològica; altres punts per a millorar la xarxa de clavegueram de Batoi, 150.000 que s’invertiran en la reurbanització del barri de San Pancracio, i 220.000 dirigits al manteniment de parcs i jardins; al costat de 50.000 en matèria de participació ciutadana.
A tot això cal afegir el fort augment en inversió social que va avançar el govern (5,5 milions), on destaquen partides com la de 720.000 euros en concepte d’ajudes d’emergència a famílies, o 300.000 euros per al foment de l’habitatge social.
També ressalta una inversió global de 6,7 milions en el marc del pla industrial Impuls, incloent la posada en marxa del projecte de la poma de Rodes, altres 6 milions dins de l’estratègia DUSI, per a desenvolupament i innovació; i ja en altres apartats com el cultural i l’esportiu, 200.000 euros per a la reforma del Teatre Principal i 150.000 per a millores en el poliesportiu Francisco Laporta.