Debat a huit bandes amb to electoral a dos anys vista
Els portaveus fan balanç dels dos anys de gestió socialista
Aquest mes de juny es compleixen dos anys des que es va iniciar el tercer mandat del govern socialista de Toni Francés. Un equador de legislatura que es presta a fer balanç de la gestió de l’executiu local en un període marcat, a més, per la pandèmia del coronavirus i les seues conseqüències a nivell social i econòmic. Amb aquest objectiu, govern i oposició han participat en un debat a huit bandes organitzat per Radio Alcoy en el qual els portaveus han sotmés a avaluació aquesta primera meitat de la legislatura.
El debat, moderat per la cap d’informatius de l’emissora, Lucía Gadea, va constar de tres blocs de torns, en el qual cada representant polític disposava de dos minuts per a exposar els seus arguments. Com déiem, la crisi de la Covid va ser present durant l’hora que va durar el debat, com també van ser protagonistes altres temes d’actualitat, cas de la conversió en zona de vianants, la regeneració del barri antic de la ciutat o la renovació dels contractes d’aigua i bus, però també alguns dels projectes que vénen marcant la política local, on destaca el futur parc tecnològic de Rodes.
Els portaveus van seguir la línia argumental que els seus respectius partits han vingut emprant en els últims mesos i en la majoria de casos les intervencions s’assemblaven més a un debat electoral que a un fòrum d’anàlisi i avaluació dels dos primers anys de legislatura, que havia sigut el propòsit inicial. No obstant això, van haver també punts d’acord, com la necessitat de mantindre la cordialitat política entre grups i tractar d’arribar a acords evitant la confrontació i l’atac directe.
Així ho van demanar el representant de Vox, David Abad, i el regidor no adscrit, Marcos Martínez, que es van posar d’acord a l’hora de sol·licitar aquest consens i “deixar a un costat la polèmica”, va demanar l’ex edil de Ciutadans. Abad va sorprendre fins i tot, amb un agraïment final a la resta de portaveus per “accedir a debatre amb mi” després que Podem i Compromís anunciaren setmanes arrere que s’anaven a negar a fer-ho després dels incidents esdevinguts a nivell nacional, arribant a instar el conjunt de la corporació a sumar-se a aquest veto al partit d’Abascal.
Per part seua, la portaveu de Guanyar, Sandra Obiol, es va mostrar molt bel·ligerant en la seua valoració de la gestió de l’equip de Toni Francés, assegurant que es tracta d’un govern sol “preocupat per la seua imatge” i que “es mira el seu melic” mentre a Alcoi “la població està envellida”, els serveis són “precaris” i l’ensenyament concertat prima sobre la pública, entre altres crítiques, en contraposició amb “un Alcoi on les persones estiguen en el centre”, va llançar a manera de proposta de Guanyar com a model de ciutat.
Mentrestant, Aarón Ferrándiz, com a representant de Podem, valora el que ell considera un assoliment per part d’una formació que per primera vegada en les passades eleccions aconseguia representació a l’Ajuntament. En aquest sentit, Ferrándiz afirma que s’han convertit en “l’eina útil” capaç de “forçar els límits” del govern socialista. Per això, estan “satisfets” però “no ens conformem”, remarcava.
Del costat de Ciudadanos, Rosa García “aprova” la labor de l’executiu en la gestió de la crisi econòmica provocada pel coronavirus, però li “suspén” per “falta de gestió” en projectes que “s’arrosseguen de dues legislatures arrere”, com ara el CEEM, Rodes, la rehabilitació del Molinar o la creació de sòl industrial. La portaveu de Cs creu que “aquest govern practica el mètode assage-error” i per això “suspén en el procés de conversió en zona de vianants”.
També la conversió en zona de vianants està entre les objeccions de Màrius Ivorra, portaveu de Compromís. A això afig, en el pla municipal, la pròrroga de les contractes d’aigua i autobús, com també el projecte de Rodes, en el qual segons la seua opinió s’invertiran 12 milions d’euros “sense saber què faran”. Segons el parer d’Ivorra, “la ciutat està estancada després de dues legislatures i mitja del PSOE”, i basa la seua conclusió en el nivell de “pobresa”, la “elevada taxa d’atur” i “la pèrdua del 10% de població en els últims anys”, una situació que contrasta, destaca, amb la veïna localitat d’Ibi.
Comparteix aquestes crítiques el portaveu popular, Quique Ruiz, que va tornar a retraure a l’alcalde la seua “resposta decebedora durant la pandèmia” i la tragèdia ocorreguda en Domus Vi, alhora que va recordar la polèmica “fugida” de Francés a Penàguila, per a retrocedir després més d’un any arrere i parlar dels efectes de la borrasca Gloria culpant al govern socialista de “la degradació” del Centre. Ruiz també va aprofitar per a formular les seues pròpies propostes i va comentar que el PP treballa en un nou model “ambiciós” de conversió en zona de vianants del Centre, de la mà d’experts, i també reclama un projecte per a la “consolidació d’Alcoi com a ciutat universitària”. A més, va insistir una vegada més a rebutjar la nova taxa de clavegueram assegurant que es podria haver impedit renovant els contractes municipals pendents.
Finalment, el portaveu socialista, Jordi Martínez, va instar a Guanyar, Compromís i PP a sumar-se a la dinàmica de la resta de grups de l’oposició que “intenten negociar per a millorar la ciutat”. Martínez defensa que el govern “aposta per un model de gestió diferent al de la rajola”, que “era el de PP”, aclareix, al mateix temps que aporta com a exemple el projecte de Rodes. El portaveu municipal confia que després de la pandèmia hi haurà una reactivació econòmica i destaca el centenar d’empreses per damunt del milió de facturació que s’han instal·lat a Alcoi en els últims anys. Finalment, es compromet al fet que els nous contractes d’aigua i bus s’hauran adjudicat abans que acabe la legislatura.